open-navfaktor-logo
search
Neophodno investirati
SZO: Treba vremena za globalnu vakcinaciju, pridržavajmo se provjerenih preventivnih mjera
Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je kako će trebati vremena za globalnu vakcinaciju te je pozvao na poštivanja provjerenih i dokazanih preventivnih mjera sprečavanja širenja koronavirusa.
30.12.2020. u 22:54
get url
text

Prije tačno godinu Kina je obavijestila SZO o bolesti respiratornog sistema koja se počela širiti iz grada Wuhana, a tim povodom je Ghebreyesus objavio video poruku u kojoj je istakao da vakcinacija ulijeva nadu za zaustavljanje širenja pandemije.

On je kazao da vakcine predstavljaju svjetlo na kraju tunela, ali da je neophodno osigurati imunizaciju za sve ljude u svijetu, a ne samo građane zemalja koje to mogu platiti.

- Trebat će vremena da se svi ljudi vakcinišu, ali dotad trebamo poštivati mjere fizičke distance, nošenja zaštitnih maski i intenzivnije higijene - poručio je Ghebreyesus.

Ghebreyesus je ukazao i na važnost programa COVAX, kojeg SZO vodi s ciljem provedbe globalne vakcinacije protiv koronavirusa.

- Potrebno je nešto više od četiri milijarde dolara da bi se kroz COVAX omogućilo da siromašne i srednje razvijene zemlje hitno kupe vakcine. To je poteškoća koju moramo prevazići u novoj godini - kazao je Ghebreyesus.

Šef SZO-a je također kazao kako je protekla godina pokazala vladama širom svijeta da je neophodno investirati u razvoj zdravstvenih sistema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.