open-navfaktor-logo
search
Sastao se sa Turković
Szijjarto u Sarajevu: Mađarska spremna poslati graničnu policiju da pomogne u zaštiti granice BiH
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom, poručila je da je jačanje ekonomskih odnosa izuzetno važno i da postoji opredjeljenje za značajnijim prisustvom na tržištu Mađarske.
16.03.2021. u 15:34
get url
text

Kako je kazala Turković, ovo je druga službena posjeta mađarskog ministra u proteklih 11 mjeseci. 

- Duboko cijenimo ovakav odnos Mađarske i koristim ovu priliku da se zahvalim za pomoć koju je ova zemlja pružila BiH uključujući i pomoć koja je danas stigla u našu zemlju - izjavila je Turković.

Naglasila je da je Mađarska u periodu 2019.-2020. godine kontakt zemlja za NATO u BiH, a mandat je produžen i za 2021. odnosno 2022.

- Mađarska radi na prenošenju svojih iskustava BiH o procesima kroz koje je prošla na putu NATO integracija ali isto tako i u procesima pridruživanja Evropskoj uniji - pojasnila je Turković.

Implementacija presude Sejdić-Finci

S obzirom da Mađarska od 21. maja ove godine preuzima predsjedavanje Vijećem Evrope na šest mjeseci i Višegradskom grupom na godinu dana, Turković se nada da će ovo predsjedavanje biti obilježeno implementacijom presude Sejdić-Finci. 

- Odnosi između naše dvije zemlje su izuzetno dobri, bez otvorenih pitanja, a današnje potpisivanje sporazuma u oblasti sporta još je jedan korak u unapređenju naših odnosa. Želim da pozdravim i veliki broj ugovora između dvije zemlje i da izrazim nadu da će u skorije vrijeme doći do potpisivanja nacrta sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Mađarske o razmjeni i zaštiti tajnih podataka - istakla je Turković.

Prema njenim riječima, u procesu je i završavanje priprema za potpisivanje sporazuma koji se tiču prevencije i borbe protiv terorizma i kriminala.

- Jačanje ekonomskih odnosa je izuzetno važno i mi smo se opredijelili da značajnije budemo prisutni na tržištu Mađarske te da kroz poslovne forume i susrete privrednika unaprijedimo saradnju u ovoj oblasti - naglasila je Turković.

Kako je kazala, s obzirom da je Mađarska "naša kontakt zemlja za NATO, Vijeće ministara BiH je uz pomoć mađarskog ambasadora i njegovih kolega iz SAD-a i NATO generala koji je prisutan u BiH, uspostavilo komisiju za saradnju s NATO-om".

Prema riječima Turković, konstatovano je da je važno što prije započeti proceduru izrade novog programa reformi BiH za tekuću godinu. 

- Cijenimo zalaganje za brži pristup BiH Evropskoj uniji koji Mađarska čini bilateralno. Želim da naglasim da je važan novi prijedlog Evropske komisije o unapređenju procesa pristupanja. Danas smo razgovarali i o migrantskoj krizi, o potezima koje naša zemlja poduzima u rješavanju ovog problema - pojasnila je Turković.

Slabosti COVAX mehanizma

Razgovarali su i o pandemiji koronavirusa i o nabavci vakcina. 

- Imajući u vidu slabosti koje je pokazao COVAX mehanizam i činjenicu da još uvijek nismo dobili vakcine koje smo naručili i platili, smatram da isporuka vakcina mora biti ravnomjernija i pravednija. S obzirom na trenutnu situaciju i brojnost stanovništva koje se treba vakcinisati, nama je potreban snažniji angažman Evropske unije u narednom periodu - dodala je Turković.

Szijjarto je nakon susreta sa ministricom Turković na konferenciji za novinare istakao da Mađari žive u neposrednom susjedstvu Zapadnog Balkana te kako im je potpuno jasno koliko je važno da u ovom regionu vladaju mir, sigurnost i razvoj.

- Tačno znamo da je za to neophodno da se ubrza proces euroatlanskih integracija. Jer vaša sigurnost i razvoj, istovremeno su garancija za našu sigurnost i razvoj. Zbog toga će u fokusu mađarske vanjske politike uvijek biti podrška regiji Zapadnog Balkana - rekao je Szijjarto.

Istakao je također da je regionu Zapadnog Balkana potreba podrška i pomoć jer se regija nalazi pod dvostrukim pritiskom, a to su masovna migracija i pandemija.

- Mislim da sada zaista više nije vrijeme da se samo priča o podršci Zapadnom Balkanu, već da je došlo vrijeme da i Brisel nešto konkretno učini po tom pitanju - podvukao je Szijjarto.

Donirano 40.000 PCR testova

Kako je kazao, njegova zemlja je spremna napraviti konkretne korake pomoći, a jedan od njih je donacija od 40.000 PCR testova, koji su danas uručeni BiH. Szijjarto je kazao kako bi bio sretan da mogu pomoći BiH i kroz donaciju vakcina, no, kako je kazao, centralna nabavka vakcine u Briselu bila je bezuspješna.

- Dobijamo mnogo manju količinu vakcina nego što je to navedeno u ugovorima. Nas, Mađare, spasilo je što smo sa Istoka nabavili veliku količinu vakcina - rekao je Szijjarto.

Podsjetio je da su ilegalne migracije faktor koji povećava rizik od širenja zaraze, te kako je jasno da je i BiH suočena s tim rizikom. ​​​​​​​

- Mađarska je spremna da pošalje u BiH jednu jedinicu od 15 članova granične policije kako bi pomogli u čuvanju granica - rekao je Szijjarto, napominjući da Mađarska nastavlja pružati podršku evroatlanskim integracijama BiH.

Dodao je kako aviokompanija "WizzAir" u Sarajevu otvara novi pogon, u okviru kojeg će iz Sarajeva letjeti avioni u sedam zemalja.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto doputovao je danas u posjetu Bosni i Hercegovini i tom prilikom uručio donaciju PCR testova. Radi se o donaciji Nacionalnog generalnog direktorata za bolnice Mađarske Bosni i Hercegovini, koja se sastoji od 40.032 komada PCR testova proizvođača Maccura. Ministar Sijarto simbolično je uručio testove ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević i predstavnicima nadležnih zdravstvenih vlasti entiteta i Brčko distrikta. Primopredaja je izvršena po slijetanju aviona ministra Sijarta na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.