open-navfaktor-logo
search
Sačuvati živote
Szijjarto o donaciji vakcina BiH: Ako dobro ide Zapadnom Balkanu, to je dobro za Mađarsku
Transportni avion s mađarskom donacijom od 200.000 vakcina protiv koronavirusa Sinofarm sletio je jutros na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a u pitanju je najveća pojedinačna isporuka vakcina za BiH.
05.07.2021. u 09:41
get url
text

U Sarajevo je doputovao i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto koji je kazao da su proteklih godinu i po dana bili najteži te da je cijeli svijet bio zauzet načinima odgovoru na pandemiju.

- U dvije stvari smo saglasni, a to je da se sačuvaju životi ljudi i da je jedino sredstvo zaštite ljudskih života vakcinacija. Zato je Mađarska učinila sve da se u najkraćem roku vakcinira što je moguće više građana - dodao je.

Zahvaljujući uspješnoj kupovini vakcina i uspješnoj kampanji vakcinacije u Mađarskoj, sada su u situaciji da pomognu drugima, a ministar je napomenuo i da su Mađarska i Zapadni Balkan upućeni jedni na druge, što važi za privredu, ekonomiju i zaustavljanje ilegalnih migracija.

VEZANI TEKST - U BiH stiglo 200.000 doza vakcine "Sinofarm"

- Ako dobro ide Zapadnom Balkanu, to je dobro za Mađarsku. Zato s velikim zadovoljstvom pomažemo, a sve sa ciljem da imate uspješnu borbu protiv pandemije. Što je uspješnija zaštita na Zapadnom Balkanu, to je Mađarska sigurnija - kazao je Szijjarto.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, koji je zajedno s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem dočekao ovu donaciju, kazao je da je donacija rezultat prethodnih razgovora i boravka ministra Szijjarta u BiH.

Podvukao je da je namjera bila kupiti vakcine po tržišnim cijenama, ali na kraju je BiH dobila vakcine kao donaciju te je dodao da je s jutrošnjom isporukom vakcina u BiH stiglo 928.000 doza vakcina, što je dovoljan broj da se vakcinišu prioritetne grupe.

- S novim isporukama vakcina koje su planirane u drugom kvartalu BiH će biti spremna da pristupi masovnoj imunizaciji građana BiH. Dogovorena je isporuka do kraja jula 1.128.000 doza vakcina, a unutar te isporuke bit će vakcine iz sistema COVAX, EU mehanizma, te 500.000 doza koje je nabavila Vlada FBiH iz Kine kao i vakcine koje je uplatila Vlada Republike Srpske koje trebaju doći iz Rusije i Kine - pojasnio je Tegeltija.

Najavio je da će u srijedu stići sljedeće isporuka vakcina Pfizer kroz EU mehanizam i trebaju stići vakcine AstraZeneca te bi do kraja ove sedmice trebalo doći milion doza vakcina.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zahvalio je Vladi Mađarske te Ambasadi Mađarske u BiH od koje je kaže zatražio da pomogne BiH u nabavci vakcina.

- Oni su otišli korak dalje i donirali ove vakcine i još jednom im zahvaljujem na tome - dodao je Novalić.

Vakcine koje su danas stigle u BiH bit će raspodijeljene na način da će po 100.000 doza dobiti i Republika Srpska i Federacija BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.