open-navfaktor-logo
search
Međunarodni dan
Švraka: Osobe s cerebralnom paralizom i njihove porodice su šampioni inkluzije
Na Međunarodni dan podizanja svijesti o osobama s cerebralnom paralizom, Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH (CP FBiH) čestita svojim članicama iz Sarajeva, Goražda, Zenice, Sapne i Konjica i svoj djeci/osobama s cerebralnom paralizom i njihovim porodicama za hrabrost, istrajnost, vrijedan i predan rad svih ovih godina, posebno u 2020. godini zbog pandemije izazvane koronavirusom.
06.10.2020. u 20:08
get url
text

- Takvim radom dokazali smo da je važno da jačamo i nastavimo borbu za svoja prava, u cilju ostvarenja socijalne inkluzije i bolje kvalitete života porodica djece/osoba s cerebralnom paralizom - naglasila je direktorica Saveza udruženja osoba s CP FBiH prof. dr. Emira Švraka.

Naglašava da je Savez 2018. godine od UNICEF-a dobio priznanje "Šampion inkluzije", u okviru kampanje "Sretno djetinjstvo", za izuzetan doprinos socijalnoj inkluziji djece s razvojnim teškoćama u BiH.

- Svako dijete/osoba s cerebralnom paralizom (CP) i njihove porodice su šampioni inkluzije. Zajednica bi, s takvim poštovanjem, trebalo da se odnosi prema svima njima i da im pruži najbolje usluge tokom obrazovanja, liječenja, sportsko-rekreativnih aktivnosti i socijalne zaštite - poručila je prof. Švraka.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH osnovan je 2011. godine u Sarajevu, a datum osnivanja Saveza (17. oktobar) određen je za Dan osoba s cerebralnom paralizom FBiH.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH članica je Vijeća organizacija osoba s invaliditetom Federacije BiH (VOOSI) od 2012. godine i Unije organizacija osoba s invaliditetom u BiH od augusta 2017. godine.

Članice Saveza udruženja osoba s CP FBiH su Udruženje osoba s cerebralnom paralizom KS, Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK Goražde, Udruženje roditelja osoba s cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima "Dlan" Zenica, Udruženje osoba s cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima Sapna i Udruženje roditelja djece i omladine s cerebralnom paralizom i ostalim teškoćama u razvoju "i" Konjic.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH, kroz aktivnosti temeljene na ciljevima Saveza, istraživanjima, edukacijama i projektima teži poboljšanju kvaliteta života porodica osoba s cerebralnom paralizom i drugim psihofizičkim teškoćama, podstiče stvaranje novih vrijednosti u rehabilitaciji osoba s psihofizičkim i senzornim teškoćama i na taj način predstavlja oslonac zajednice za realizaciju socijalne inkluzije.

Međunarodni dan podizanja svijesti o osobama s cerebralnom paralizom obilježava se 6. oktobra, a moto ovogodišnjeg obilježavanja je „Ostavi trag“.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.