open-navfaktor-logo
search
Skočila cijena
Svjetsko tržište: Koliko iznosi cijena jedne unce zlata
Cijena zlata prošle sedmice doživjela rast te se trenutno nalazi na najvišem nivou u posljednja tri mjeseca, a trenutno iznosi  1.853 američka dolara po unci.
18.05.2021. u 11:13
get url
text

Ovaj rast cijene žutog plemenitog metala nije neočekivan, ali brojni analitičari smatraju kako je zlato i dalje vrlo potcijenjeno, a kao dokaz za to navode nadolazeću inflaciju te kretanje cijene bakra, prenosi Kitco News. 

Cijena zlata i dalje je na nižem nivou od prošle godine, što ukazuje na to da bi trenutno moglo biti dobro vrijeme za povoljno ulaganje u investicijsko zlato. Cijena zlata u dugom roku gotovo uvijek ide prema gore, ali sve je više investitora koji smatraju kako bi i u kratom roku cijena trebala doživjeti veliki rast. 

Više je razloga iza takvih očekivanja, ali tri glavna se izdvajaju: relativno niska trenutna cijena, pojava inflacije te oporavak fizičke potražnje u zemljama u razvoju.

Iako je posljednjih 20 godina obilježio veliki rast cijene zlata (više od 500 posto, odnosno oko 8 posto godišnje u prosjeku), to ne znači da je zlato trenutno skupo – upravo suprotno. Cijena zlata trenutno je na nivou bliskom onom iz 2011. godine kada je bila na tadašnjem vrhuncu, a još je niža od prošlogodišnjeg vrhunca. U usporedbi s tadašnjom situacijom na tržištu, danas je znatno veća količina novostvorenog novca u opticaju, što ukazuje na trenutnu potcijenjenost zlata.

Ovakve situacije tradicionalni ulagači u zlato koriste kao prilike za nabavku zlata sa svojevrsnim "popustom" budući da s relativno niskom berzovnom cijenom zlata dolaze i relativno niske cijene fizičkog zlata u obliku zlatnih poluga i zlatnika. Iako je historija pokazala da se ulaganje u zlato isplati u dugom roku bez obzira na trenutak kupovine, kupovina za vrijeme relativno niske cijene ipak može povećati isplativost ulaganja jer je za istu količinu zlata potrebno izdvojiti manje novaca nego par mjeseci kasnije. 

Prošle sedmice objavljena vijest o historijski visokoj inflaciji u SAD-u koja je iznenadila i stručnjake s obzirom na to da je bila znatno viša od očekivane. One upućenije to nije trebalo iznenaditi, a isti trend trebali bi očekivati i u narednim mjesecima, ali i godinama. Michael Burry, analitičar poznat po točnom predviđanju krize 2008. godine, otišao je korak dalje te najavio dolazak hiperinflacije, a vrijeme će pokazati je li bio u pravu. Ono što je sigurno jest da je monetarna ekspanzija kojoj još svjedočimo bez presedana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.