Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, predstavnike Organizacionog odbora 22. Svjetskog seniorskog prvenstva u kikboksingu Aliju Ogrića i Saliha Mujića, a razgovarali su o organizaciji tog prvenstva koje će ove godine biti održano u Sarajevu.

Ogrić i Mujić su upoznali Novalića o dosadašnjim aktivnostima za organizaciju ovog prvenstva u seniorskoj konkurenciji, koje je pod okriljem WAKO organizacije, najjače organizacije u kikboksu.

- Očekujemo oko 2.000 takmičara iz 80 država s pet kontinenata, a BiH će posjetiti ukupno oko 2.500 svjetskih boraca i trenera. Smatramo velikom privilegijom i obavezom što smo dobili organizaciju ovog bitnog događaja - rekao je Ogrić.

Federalni premijer je naglasio da Vlada Federacije BiH, putem Federalnog ministarstva kulture i sporta, u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, pomaže održavanje velikih takmičenja.

- Organizacija velikih sportskih događaja u BiH podstiče razvoj i drugih privrednih djelatnosti, što je od velikog značaja za ekonomski razvoj kako FBiH, tako i cjelokupne države - naglasio je Novalić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kikboks bilježi sve veću popularnost u BiH, a u okviru Saveza djeluje oko 60 klubova iz oba entiteta. Godišnje bude organizirano desetak takmičenja na državnom nivou, među kojima su i tri državna prvenstva.