open-navfaktor-logo
search
Novi dokazi
Svjetski naučnici tvrde: Širenje koronavirusa ima veze sa vlagom u zraku prostorija u kojima boravimo
U kakvoj su vezi koronavirus i vlažnost zraka? Jesu li to zaista tek "nagađanja ludih naučnika", kako govore neki, ili je riječ o naučno dokazanim zapažanjima koja bi najozbiljnije trebalo uzeti u obzir i pridržavati ih se ako želimo zaustaviti pandemiju?
24.03.2020. u 15:40
get url
text

Koronavirus i vlažnost zraka u prstorijama u kojima se nalazimo izgleda da su zaista povezani, ako je vjerovati naučnom radu objavljenom u stručnom časopisu Annual reviews of virology.

Riječ je o veoma uglednom časopisu u kojem samo vrhunski stručnjaci jednom godišnje dobiju priliku napisati pregled ukupnog znanja u nekom području.

Akiko Iwasaki i Miyu Moriyama

Ovaj konkretan rad planiran je za objavu tek u septembru, no zbog važnosti teme već je sada objavljen u online izdanju i tako učinjen slobodno dostupnim svim zainteresiranim.

Autori ovog rada su ugledni naučnici s prestižnih univerziteta i instututa: imunologinja Miyu Moriyama i Aikiko Iwasaki rade na Yaleu, a Walter Hugentobler dolazi sa Univerziteta u Cirihu.

Walter Hugentobler

A to je tek dio njihovih titula i zvanja vezanih uz molekularnu, ćelijsku i razvojnu biologiju i primarnu zaštitu.

I šta je to što nam poručuju Moriyama, Hugentobler i Iwasaki u svom naučnom radu?

Pozivaju se na epidemiološku studiju provedenu u 100 kineskih gradova koja je pokazala da svaki stepen smanjenja relativne vlažnosti zraka povećava indeks transmisije COVID-19 za 0,02. A to je u skladu sa pokusima provedenim na životinjama, koji su pokazali da podizanje vlažnosti sa 20 na 50 posto, može prepoloviti transmisiju virusa gripe.

Autori u svom radu naglašavaju da je uz vanjsku vlagu, jako važno u obzir uzimati i vlažnost u grijanim prostorima. Naime, veliko istraživanje, provedeno u Americi, pokazalo je da je u sezoni grijanja relativna vlažnost zraka u stanovima i javnim zgradama manja od 24 posto, što jako pogoduje transmisiji virusa.

Autor fotografije: Annual reviews of virology

Ovaj podatak smatra se jednim od značajnih elemenata zbog kojeg respiratorni virusi imaju sezonalni karakter. Naravno, do prijenosa virusa dolazi i u vlažnim i toplim uvjetima, no tada prijenos ne ide primarno preko zraka, već i na sve druge načine, preko predmeta i sl.

Zašto je suhi zrak problematičan?

Glavni je problem taj što on isušuje mukoznu barijeru, našu primarnu liniju odbrane od virusnih infekcija. U normalnim uvjetima mukozna barijera funkcionira kao mreža koja “lovi” viruse i izbacuje ih izvan našeg respiratornog trakta.

Ukoliko duže vrijeme udišemo suhi zrak, ta se barijera isušuje i postaje nefunkcionalna, pa virusi dobijaju pristup našim ćelijama i mogu nas inficirati.

Moriyama i Hugentobler daju savjete za ograničavanje prijenosa respiratornog virusa zimi:

Vlažite zrak u zatvorenom prostoru kako biste održavali relativnu vlažnost sobe između 40 i 60 posto.

Redovno provjetravajte zatvorene prostore.

Nosite maske na licu kako bi nos bio topao i vlažan.

Koristite vitamin D kako biste nadoknadili njegov manjak usljed kratkog dnevnog svjetla.

Spavajte više od sedam sata dnevno.

Perite ruke kako biste spriječili prijenos virusa nedirektnim kontaktom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.