open-navfaktor-logo
search
Najzloglasniji zločinac
Svjetski mediji o presudi Mladiću: "Bosanski mesar" će ostatak života provesti u zatvoru
Brojni svjetski mediji posvetili su pažnju izricanju presude Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je jučer Ratku Mladiću potvrđena najstrožija kazna doživotnog zatvora.
09.06.2021. u 11:43
get url
text

Američki list "The Washington Post" piše da je "bosanski mesar" izgubio konačnu sudsku žalbu presudom za genocid u Srebrenici.

- Međunarodni sud odbacio je žalbu bivšeg zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića na osuđujuće presude za genocid i druge zločine tokom najkrvavijeg sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata. Pet sudija u Hagu podržalo je krivičnu presudu protiv 78-godišnjeg Mladića za zločine, uključujući genocid i zločine protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini 1990-ih godina tokom burnog raspada Jugoslavije. Izrečena mu je doživotna kazna zatvora za zločine - piše ovaj poznati list.

Američki "CNN" navodi da će bivši vođa vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, poznat pod nadimkom "bosanski mesar", morati odslužiti doživotnu kaznu nakon što je u utorak odbijena žalba na osuđujuće presude za ratne zločine.

- Mladić je 2017. godine osuđen na doživotni zatvor nakon što je proglašen krivim za genocid zbog zločina počinjenih tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Odlukom od utorka završava se posljednje veliko balkansko suđenje za ratne zločine pred sudom Ujedinjenih nacija - navodi CNN.

Oslobođen je samo jedne tačke optužnice

Portal "Euronews" ističe da je Mladić izgubio žalbu na presude iz 2017. godine za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

- Čovjek poznat i kao "bosanski mesar" zbog svog udjela u masakru u Srebrenici 1995. godine u utorak je izgledao smireno dok je presuda protiv njega čitana u Hagu. Sudije su glasanjem sa četiri protiv jedan odbacili sve Mladićeve žalbe na deset tački optužnice protiv njega i potvrdili mu doživotnu kaznu zatvora. Čitajući presudu, tužitelj UN-a nazvao je Mladića jednim od "najzloglasnijih ratnih zločinaca u modernoj historiji". Oslobođen je samo jedne tačke optužbe za genocid u šest bosanskih općina 1992. godine - navodi se.

Britanski "The Guardian" u tekstu piše kako će Ratko Mladić, bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba, nadimka "bosanski mesar", ostatak svog života provesti u zatvoru nakon što je sud UN-a odbacio njegovu konačnu žalbu na osuđujuće presude za genocid i zločine protiv čovječnosti, u presudi koju je Bijela kuća nazvala "historijskom".

- Za razliku od prethodnih pojavljivanja pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu, 78-godišnjak je pokazivao malo emocija jer je jednosatnim čitanjem presude konačno okončan pokušaj ukidanja optužbi protiv njega - ističe The Guardian.

Turski "Daily Sabah" naglašava da su sudije Ujedinjenih nacija potvrdile osuđujuće presude bivšem vođi vojske bosanskih Srba Mladiću za genocid i druga krivična djela tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995., potvrđujući kaznu doživotnog zatvora.

- Presuda znači da će ovaj bivši general koji je terorizirao Bosnu i Hercegovinu tokom cijelog rata provesti ostatak života u zatvoru. On je posljednja glavna ličnost iz sukoba koji je završen prije više od četvrt vijeka koji se suočio s pravdom. Mladić se pridružuje svom bivšem političkom čelniku, bivšem predsjedniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, na izdržavanju doživotne kazne zbog provođenja etničkog krvoprolića u bosanskom ratu u kojem je bilo više od 100.000 mrtvih, a milioni ljudi su ostali bez svojih domova - navodi se.

Holandski portal "DutchNews" piše da je Tribunal UN-a potvrdio osuđujuću presudu za Mladića, iscrpljujući sve moguće žalbe čovjeka poznatog kao 'bosanski mesar', zbog njegove uloge u genocidu u Srebrenici.

- Mladić nije pokazao da je Sudsko vijeće napravilo bilo kakvu grešku - rekla je predsjedavajuća sudinica, navodi ovaj portal.

Irski list "Irish Examiner" podsjeća da je bivši general VRS-a terorizirao Bosnu i Hercegovinu tokom cijelog rata te da će provesti ostatak života u zatvoru.

- Mladić je posljednja ključna ličnost iz sukoba koji je završen prije više od četvrt stoljeća, koja se suočila s pravdom - naveli su.

Kanadski "CBC News" piše da će Mladić morati odslužiti doživotni zatvor pod optužbom za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

- Žalbeno vijeće je odbilo Mladićevu žalbu u cijelosti, odbilo žalbu tužilaštva u cijelosti i potvrdilo kaznu doživotnog zatvora koju je Mladiću izreklo Sudsko vijeće - navodi "CBC News".

Historijska presuda koljaču Srebrenice

Francuski list "Le Monde" piše da je ovo "historijska presuda".

- Sudije su većinom glasova u potpunosti odbile žalbu bivšeg generala za njegovu ulogu u masakru u Srebrenici, najgorem koji se dogodio u Evropi od Drugog svjetskog rata - ističe se u tekstu ovog lista.

Njemački "Tagesschau" naglašava da je ovo konačna presuda Mladiću nakon koje će život provesti iza zatvorskih rešetaka.

- Bivši srpski general Mladić ostatak života provešće u zatvoru. Tribunal UN-a u Hagu potvrdio je raniju osuđujuću presudu protiv njega: kriv je za zločine u bosanskom ratu. Mladić ostaje u zatvoru zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti - ističe "Tagesschau".

Španski list "El Mundo" ističe da je Sud u Hagu potvrdio doživotnu kaznu za Ratka Mladića, "bosanskog mesara", za ratne zločine i genocid.

- Bio je jedna od ključnih figura u ratu u BiH kao zapovjednik bosanskih Srba. Dobio je nadimak "koljač Srebrenice" zbog uloge u jednom od najtraumatičnijih genocida u ljudskoj historiji. Za neke je Mladić veliki nacionalni heroj, a za međunarodnu pravdu on je ratni zločinac koji zaslužuje doživotnu kaznu. Proveo je desetljeće u haškom zatvoru, a i ostatak života će provesti u zatvoru nakon što je sud potvrdio žalbenu presudu. S Radovanom Karadžićem, kao političkim vođom bosanskih Srba, Mladić je postao lice nemilosrdnog etničkog čišćenja i masakra u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. - piše ovaj list.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, jučer je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.