open-navfaktor-logo
search
Brojne reakcije
Svjetski mediji i novinske agencije: Sarajevo protiv mise za naciste!
Brojni međunarodni mediji i svjetske novinske agencije prenijele su vijest o održavanju mise za Bleiburg u Sarajevu, te ukazale na osude javnosti i političkih zvaničnika.
15.05.2020. u 19:11
get url
text

U članku pod naslovom "Jevrejska zajednica kritikuje planiranu komemoraciju za hrvatske fašiste", njemački Spiegel piše da je Sarajevska nadbiskupija odlučila da organizira misu za vojnike ubijene 1945.

- Ovom misom za zločince (...) komemoriraju se krvnici naših majki, očeva, djedova, naših sunarodnjaka i svih drugih nevino stradalih od ruke fašista paradržavne tvorevine NDH - navodi se u članku Spiegela dio pisma koje su uputili lideri Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci i Bori Kožemjakin.

Spiegel navodi i da je najava događaja izazvala osude brojnih političkih partija, Srpske pravoslavne crkve i Jevrejske zajednice, te se navodi stav kardinala Puljića da on odbacuje optužbe i da molitve za duše mrtvih ne znači odobravanje njihovih postupaka.

U članku se navodi da su na Bleibrugu "pripadnici ustaškog pokreta uhvaćeni i ubijeni od strane Titovih partizana", te da se vode rasprave o broju ubijenih i da historičari smatraju da je riječ o desetinama hiljada.

Novinska agencija Associated Press u izvještaju koji su prenijeli New York Times, Washington Post, ABC news i drugi mediji, navodi da su se vodeće jevrejske organizacije za zaštitu ljudskih prava usprotivile "misi za hrvatske saradnike nacista ubijene na kraju Drugog svjetskog rata".

Navodi se reakcija centra Simon Wiesenthal, kojom je zatraženo od bh. vlasti da zabrane ovu misu, uz obrazloženje da slavljenje "genocidne ustaške države nije samo uvreda žrtvama i njihovim porodicama, već svima onima koji su se borili protiv ustaških zločina".

AP podsjeća da su desetine hiljada Jevreja, Roma i Hrvata antifašista pobijeni u ustaškim logorima smrti tokom Drugog svjetskog rata, te da historičari vide masakr na Bleiburgu kao osvetu pobjedničke partizanske vojske izvršenu odmah nakon kraja rata.

- Za hrvatske nacionaliste, kontroverzna godišnjica simbolizira njihovu patnju pod komunističkim režimom u bivšoj Jugoslaviiji prije rata za nezavisnost tokom 1990-ih - kaže se u izvještaju.

U članku pod nazivom "Bosanski katolički kardinal odaje počast saradnicima nacista u spomen-misi", izraelski list The Times of Israel piše da je misa organizirana za pogubljene u Bleiburgu među kojima su bili i počinioci nekih od najgnusnijih antisemitskih zločina u Drugom svjetskom ratu.

The Times of Israel je članak opremio slikom na kojoj su bečki nadbiskup Christoph Shconborn, kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto.

Članak sa istim sadržajem prenio je i The Jerusalem Post, opremajući ga fotografijom mezarja za žrtve genocida u Potočarima.

Izraelski list Haaretz objavio je komentar Hikmeta Karčića, u kojem se, pored ostalog, kaže kako je paradoksalno da je šef Delegacije Evropske unije u BiH pristalice historijskog revizionizma iz HDZ-a nazvao "šampionima evropskih integracija".

U članku Radija Slobodna Evropa (izdanje na engleskom), navodi se da će misa biti održana uprkos brojnim osudama i protivljenju javnosti, te se spominje da su sva tri člana Predsjedništva BiH osudila ovaj događaj, kao i većina političkih partija, te Američka i Izraelska ambasada.

Francuska agencija AFP prenosi da je najavljena misa izazvala bijes javnosti u Sarajevu, te navodi izjavu lidera jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija i Borisa Kožemjakina, ali i kardinala Puljića, koji je kazao da Katolička crkva nikada nije stala na stranu vlasti, a naročito one odgovorne za zločine.

U članku se ističe da je sporna misa organizirana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.