open-navfaktor-logo
search
London
Svjetski lideri na sahrani kraljice Elizabete II, u ime BiH prisustvuje Bisera Turković
Lideri i monarsi iz cijelog svijeta okupili su se u Londonu kako bi se oprostili od britanske kraljice Elizabete II na sahrani, koja je bila na tronu čak 70 godina.
19.09.2022. u 13:49
get url
text

Tu je kanadski premijer Justin Trudeau, premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern, predsjednik Brazila Jair Bolsonaro, predsjednik Izraela Isaac Herzog, kineska delegacija predvođena potpredsjednikom Wangom Qishanom, bivši i aktuelni premijer Britanije Boris Johnson i Liz Truss, škotska premijerka Nicola Sturgeon i mnogi drugi. I američki predsjednik Joe Biden danas je odao počast Elizabeti II.

- Imali ste sreću da je imate 70 godina. Svi smo je imali - rekao je Biden.

Na sahranu u ime BiH stigla je šefica diplomatije Bisera Turković.

- Počela je sahrana preminule Kraljice Elizabethe II u Westministerskoj opatiji, u prisustvu kralja Charlesa III, članova kraljevske porodice te zvaničnika država iz cijelog svijeta, uključujući i Joea Bidena, predsjednika SAD-a te druge svjetske lidere. Čast mi je, u pratnji ambasadora Vanje Filipović, predstavljati BiH na ovakvom događaju – napisala je Turković na Facebooku.

Nakon što je državna sahrana kraljice Elizabete II završena, lijes je iznesen iz Westminsterske opatije i postavljen je na državni lafet za procesiju kroz Whitehall do Wellington Archa.

Lijes će proći kroz London do Wellington Archa, odakle će britanska kraljica krenuti na svoje posljednje putovanje prema dvorcu Windsor gdje će biti i ukopana u kasnim večernjim satima. U Westminsterskoj crkvi održana je propovijed u čast preminule britanske kraljice Elizabete II, a u Velikoj Britaniji uslijedile su dvije minute šutnje.

Brojni Britanci su na ulicama Londona.

Podsjetimo, kraljica Elizabeta je umrla 8. septembra u svojoj ljetnoj kući u dvorcu Balmoral u Škotskoj. Iako joj je odavno bilo narušeno fotografisana je samo dva dana prije nego što je umrla, kako izgleda krhko i drži štap dok je imenovala Liz Truss za britansku premijerku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.