Rosensaft je istakao da je ovo "dokument koji zaslužuje da bude poslan na smetljište historije".

Ovu komisiju je nazvao "samozvanom", koja je formirana na inicijativu Milorada Dodika, kojeg je nazvao "separističkim liderom bosanskih Srba".

- Kao sin dvoje preživjelih iz Auschwitza i Bergen-Belsena koji su se posvetili prenošenju dokaza o zločinima počinjenim nad evropskim zidovima tokom holokausta budućim generacijama, posebno sam zgrožen besramnom manipulacijom istine u izvještaju - napisao je Rosensaft.

Rosensaft je izvještaj opisao kao pokušaj da Bošnjake prikaže agresorskim, a bosanske Srbe kao "žrtve u prekrajanju historije koja podsjeća na opravdanja ministra propagande Trećeg rajha, Josepha Goebbelsa, za nacistički njemački antisemitizam".

Rosensaft je ovaj izvještaj ocijenio sramotnim, te je naglasio da se njegov sadržaj kosi s utvrđenim činjenicama u međunarodnom pravu. Naveo je da izvještaj ignorira presude Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

- Izvještaj predstavlja očajnički nastavak četvrt stoljeća napora nacionalista bosanskih Srba i njihovih pomagača da uvjere svijet da ono što se dogodilo u Srebrenici nije genocid. Ovi napori se kreću od pokušaja osporavanja broja poginulih do okrivljavanja žrtava za njihov pokolj, tvrdeći da je to bila posljedica provokacija od strane Bošnjaka - piše Rosensaft.

- Ono što je "posebno cinična karakteristika tekuće kampanje poricanja genocida" je imenovanje izraelskog akademika Gideona Greifa na čelo Nezavisne međunarodne istražne komisije - naveo je Rosensaft, argumentirajući da je to učinjeno "vjerovatno da bi dalo pseudo-akademsku auru onome što je očigledno trebalo biti još jedno pobijanje, ili u najmanju ruku umanjivanje rasprostranjenih kršenja međunarodnog prava, među njima i užasnih zločina protiv čovječnosti i genocida, koje su počinile paravojske bosanskih Srba i njihovi rukovodioci tokom balkanskih ratova devedesetih".

Naveo je da je Greif "već dugo popularna ličnost među srpskim nacionalistima, a njegovo imenovanje za šefa ove komisije 2019. godine nije nikoga iznenadilo", te je dodao da je Greif došao do te tačke da je "divljački preuveličavao broj srpskih žrtava tokom Drugog svetskog rata u Jasenovcu, kompleksu od pet koncentracionih logora koji se često nazivaju i "Aušvic na Balkanu".

- Identifikovano je 83.145 žrtava koje su ubijene u Jasenovcu ali je Greif je više puta povećavao broj žrtava, na zaprepaštenje odgovornih historičara. Samo u 2019. naveo je broj od "najmanje 800.000" – kao da stvarni spisak ustaških zločina nije dovoljno strašan - piše Rosensaft, te dodaje:

- Njihov proizvod u suštini nije ništa drugo nego razrađena regrutacija višedecenijskog poricanja genocida u Srebrenici od strane Republike Srpske i srpskih nacionalističkih političara, pseudo-akademika i drugih.

Nakon detaljne analize navoda iz Greifovog izvještaja, Rosensaft je zaključio da "kada bi neki moj studenti na Columbia univerzitetu ili Pravnom Fakultetu Cornell prezentirao ovu vrstu argumenta u seminarskom radu na mom predmetu Zakon genocida, ne bi dobio prolaznu ocjenu".