open-navfaktor-logo
search
Zvizdić u New Yorku
Svjetski jevrejski kongres će pomoći u kreiranju Memorijala sjećanja u Srebrenici
Rosensaft je izrazio da eksperti WJC-a svojim sugestijama pomognu u definiranju Memorijala te da razgovaraju o mogućim rješenjima pitanja restitucije imovine u BiH
24.10.2019. u 10:14
get url
text

Predsjedavajući Vijeća ministara Bose i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se u New Yorku s Menachemom Rosensaftom, zamjenikom direktora Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC). Razgovarali su o mogućnostima saradnje Svjetskog jevrejskog kongresa i BiH, kao i o značaju borbe protiv antisemitizma, fašizma, svih oblika mržnje, genocida i ksenofobije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić i Rosensaft su se saglasili da je pitanje genocida u BiH izuzetno bolna tema i da zahtijeva tretman na ispravan način. U tom smislu, predsjedavajući Zvizdić je rekao da bi bilo neophodno osigurati potrebni transfer znanja i podršku u koncipiranju kulture sjećanja koja bi na ispravan način omogućila pričanje istine o dešavanjima tokom rata u BiH. 

Rosensaft je naglasio da Svjetski jevrejski kongres u potpunosti razumije dešavanja u Srebrenici i da će Kongres pomoći u kreiranju Memorijala sjećanja u Srebrenici. On je izrazio želju da u narednom periodu dođe u BiH i da eksperti WJC-a svojim sugestijama pomognu u definiranju Memorijala te da razgovaraju o mogućim rješenjima pitanja restitucije imovine u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je na kraju sastanka Menachemu Rosensaftu poklonio kopiju Sarajevske hagade i rekao da predstavlja neprocjenjivo remek-djelo nastalo u Španiji u 14. stoljeću, a da je u sarajevskom Zemaljskom muzeju utočište pronašla 1894. godine.

- Hagada je postala simbol opstanka i upornosti grada i zbog toga nam je jako važna - rekao je tokom sastanka Zvizdić.

Svjetski jevrejski kongres (WJC) je međunarodno udruženje koje zastupa jevrejske zajednice i organizacije u više od 100 zemalja svijeta. Ova organizacija osnovana je 1936. godine u Ženevi i na prvom mjestu se zalaže za prava Jevreja i jevrejskih zajednica u cijelom svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.