open-navfaktor-logo
search
Povećanje kapaciteta
Svjetski brendovi napuštaju Kinu: Tekstilni giganti okreću se Turskoj
Smrtonosni virus već je natjerao veliki broj međunarodnih brendova da se povuku s kineskog tržišta i zaustavio lokalnu proizvodnju u istočnoazijskoj zemlji.
27.02.2020. u 22:29
get url
text

Nekoliko marki, uključujući velike svjetske brendove kao što su Superdry, Inditex, H&M, Hermes-Otto, Debenhams i Ralph Lauren, već su preusmjerili svoje narudžbe u Tursku. Fabrike u ovoj zemlji morat će udvostručiti smjene i povećati proizvodnju, posebno za pripremu ljetnih kolekcija, prenosi BiznisInfo.

Predsjednik Sindikata izvoznika konfekcije i tekstila u Istanbulu Mustafa Gültepe rekao je da tekstilni sektor u zemlji trenutno radi sa 85 posto kapaciteta. No nakon što su kompanije kao što su H&M, Superdry i Inditex Group, sa svojim brendovima Zara, Massimo Dutti i Bershka, pojačali uvoz iz Turske, očekuje se da sektor radi u punom kapacitetu.

- Ako se narudžbe nastave povećavati na ovaj način, povećat ćemo kapacitet sektora - kazao je Gültepe.

Hadi Karasu, šef Turskog udruženja proizvođača odjeće (TGSD), naglasio je da mnoge dizajnerske i maloprodajne firme ne mogu raditi na kineskom tržištu zbog epidemije, a mnoge su obustavile proizvodnju. Kao rezultat toga, mnogi su poznati brendovi pokrenuli razgovore s turskim proizvođačima za predstojeću sezonu, rekao je Karasu, prenio je turski Dailysabah.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.