open-navfaktor-logo
search
Mjesecima ista situacija
Svjetska zdravstvena organizacija: Nepravedno vakcinisanje prijetnja je svim zemljama
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je kako vide "ohrabrujuće znakove" u toku epidemije koronavirusa (COVID-19) te kako se posljednjih šest sedmica bilježi pad broja zaraženih, a posljednjih pet sedmica pad broj umrlih od zaraze.
08.06.2021. u 11:56
get url
text

Ghebreyesus je na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu organizacije u Ženevi ponovio svoju reakciju na nepravednu distribuciju vakcina protiv COVID-19 na globalnom nivou, prenosi news.un.org.

Naglasio je da nejednaka raspodjela vakcina uzrokuje da se virus nastavlja širiti, što sa sobom nosi rizik da će novonastale mutacije učiniti vakcine manje učinkovitim.

Navodeći da su u šest mjeseci nakon početka prvih vakcinisanja protiv COVID-19 zemlje s visokim dohotkom primijenile gotovo 44 posto trenutnih doza u svijetu, Ghebreyesus je skrenuo pažnju na činjenicu da je samo 0,4 posto tih doza primijenjeno u državama s malim dohotkom.

- Najviše frustrira to što se ovakva situacija ne mijenja već mjesecima. Nepravedno vakcinisanje prijetnja je svim zemljama, a ne samo onima s najmanje vakcinisanih građana - poručio je Ghebreyesus i dodao:

- Na globalnom nivou i dalje vidimo ohrabrujuće znakove tokom epidemije.

On je kazao kako se "posljednjih šest sedmica bilježi pad broja zaraženih, a posljednjih pet sedmica pad broj umrlih od COVID-19."

Pozvao je lidere zemalja G7 da doniraju vakcine onim zemljama koje imaju vrlo mali broj vakcinisanih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.