open-navfaktor-logo
search
Bahrein i UAE
Svjetska unija islamskih učenjaka: Normalizacija odnosa s Izraelom je izdaja
Generalni sekretar Svjetske unije islamskih učenjaka (IUMS) Ali al-Qaradaghi je normalizaciju odnosa s Izraelom proglasio "izdajom", prenosi Anadolu Agency (AA).
12.09.2020. u 16:43
get url
text

Bahrein i Izrael su u petak potvrdili postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između dviju zemalja uz posredovanje SAD-a.

- Kako neko može pogaziti svoje pravo, pravo palestinskog naroda i svih muslimana u ovoj blagoslovljenoj zemlji, u našoj džamiji Al-Aksa - rekao je al-Qaradaghi u video poruci objavljenoj na Twitteru.

Poručio je da nedavni događaji "traže da budemo uz palestinsko pitanje sa svim našim kapacitetima".

Istakao je i kako su sporazumi između Izraela i Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata "uvod u sporazum između Izraela i Saudijske Arabije".

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da je nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) još jedna zaljevska država, Bahrein, postigla sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Bahrein je četvrta arapska država koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.) te Ujedinjeni Arapski Emirati u augustu 2020. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.