open-navfaktor-logo
search
Dan pobjede u Turskoj
Svjetlosni performans na Galata kuli
Na Galata kuli, jednom od simbola Istanbula, u povodu 30. augusta, turskog nacionalnog praznika Dana pobjede, izveden je svjetlosni performans.
30.08.2021. u 22:54
get url
text

Na video mapping performansu, koji je organizovalo Ministarstvo kulture i turizma i Ured za komunikacije Predsjedništva Turske, istaknuta je državna zastava Republike Turske, te upućena je poruka "Sretna 99. godišnjica Dana pobjede".

Performans su posmatrali brojni građani Istanbula, a na zidovima Galata kule imali su priliku vidjeti fotografije utemeljitelja moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka, te proces koji je vodio do pobjede 30. augusta.

{$galerijaFotografija}

- Naši herojski šehidi i veterani, koji su bez oklijevanja žrtvovali svoje živote kako bi odbranili ovu zemlju, poklonili su nam ovu domovinu. Turski narod, s istim uvjerenjem i snagom, i dalje je apsolutni branitelj i čuvar naše nezavisnosti - jedna je od poruka istaknuta tokom performansa u Istanbulu.

Mnogi okupljeni građani mobilnim telefonima su zabilježili ove trenutke.

Na današnji dan, prije 99 godina, turske snage su predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom zabilježile veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Ratu za nezavisnost Turske vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede u Turskoj se obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.
 

Svjetlosni performans na Galata kuli - 30. 8. 2021.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.