open-navfaktor-logo
search
Krizni štab KS
Svjesni problema: Domovi zdravlja KS rade na poboljšanju komunikacije s pacijentima i smanjenju redova
Na današnoj press konferenciji Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo izneseni su posljednji podaci o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te planovi za poboljšanje usluga pacijentima u Covid-ambulantama.
11.11.2020. u 10:44
get url
text

Prema riječima dr. Kemala Beganovića, člana Kriznog štaba KS, u protekla 24 sata u KS obrađena su 1.124 testa, od toga 426 je pozitivno.

- Od ovog broja 277 osoba ili 65 posto odranije su u samoizolaciji i pripadaju porodičnim klasterima ili su kontakti odranije oboljelih. U protekla 24 sata broj oporavljenih je 299. Imali smo nažalost i jedan smrtni ishod. Trenutno hospitaliziranih je 168, od toga u izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu 87, dok je u Općoj bolnici 84 pacijenta – kazao je Beganović, te dodao da je u protekla 24 sata otpušteno devet pacijenata sa bolničkog liječenja.

U periodu od 30. januara do danas u KS je registrirano 13.685 pozitivnih osoba, izliječeno je 7.656, a trenutno je 5.873 aktivnih slučajeva.

- Nažalost, do sada je registrirano 156 smrtnih ishoda – kazao je.

Beganović je istakao da je do sada, kada je u pitanju testiranje izvan KCUS-a, u proteklih 10 dana obrađeno 3.000 uzoraka u certificiranim laboratorijama sa kojima je Zavod zdravstvenog osiguranja KS potpisao ugovor.

- Više nemamo ovu situaciju izraženu sa deponovanjem izuzetih briseva u hladnom lancu u Domu zdravlja. Očekujemo da će u narednim danima i rezultati testiranja biti puno brže dostupni, u nekih 24 do 48 sati – naglasio je.

Prema riječima dr. Milana Miokovića, člana Kriznog štaba Domova zdravlja KS, u protekla dva dana u četiri Covid-ambulante pregledano je ukupno 462 pacijenta. U laboratoriju je, kako je kazao, otišlo 392 pacijenta, a uzeto je 4.012 uzoraka i snimljeno je 358 rendgena pluća.

- Na telefon u Covid-centrima i ambulantama pacijenti su se javili 525 puta u toku jučerašnjeg dana. Što se tiče briseva, mi smo u prvih deset dana novembra uzeli ukupno 6.700 briseva. Jučer smo bili rekorderi i uzeli smo 907 briseva, a prekjučer 882. Dakle za dva dana 1.789 briseva je uzeto – kazao je.

U hladnom lancu, dodao je, imaju još oko 200 briseva, te će se i to iščistiti zahvaljujući ugovoru koji je ZZOKS potpisao sa certificiranim laboratorijama za analizu.

- Što se tiče rada Covid-ambulanti, odgovorno tvrdim za Covid-ambulantu Centar, odnosno Vrazova, da su se gužve smanjile. Sad kada sam dolazio na ovu press konferenciju, bio je jedan pacijent ispred. Mi smo to učinili izmještanjem CBR-a i povećanjem broja timova koji rade u jednoj smjeni. Isto tako to planiramo uraditi i sa Covid-centrom Saraj-polje. Tamo su najveće gužve i nadamo se da ćemo također imati uspjeh u kontekstu da imamo manje redova. Nastojimo da otvorimo i proširimo Covid-ambulante na još dvije, a to su Stari Grad i Novo Sarajevo – kazao je.

Dr. Mioković je dodao da, kako bi to učinili, u toku je nabavka dva rendgen aparata i čim ih dobiju, otvorit će i te Covid-ambulante.

- Uz to nastojimo da poboljšamo komunikaciju s našim pacijentima jer smo svjesni tog problema. U tom kontekstu pregovaramo o nabavci 135 mobitela, najviše za porodične ljekare, trijažne punktove i Covid-ambulante, čime bi se rasteretila i unaprijedila komunikacija – kazao je dr. Mioković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.