open-navfaktor-logo
search
Zločini u Zvorniku
Svjedokinja na suđenju Radiću i ostalima: Kad sam čula "Lutvini sinovi su pobijeni", znala sam da je ubijen i moj suprug
Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedokinje Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorile su o napadu na selo Jusiće u maju 1992. godine, kao i o razdvajanju žena i muškaraca, te njihovim sudbinama.
14.07.2022. u 14:50
get url
text

Mirzeta Smajlović kazala je kako je dan prije 27. maja 1992. godine, kada je bio napad na Jusiće, čula pucnjavu u blizini sela. Ona je objasnila da je 27. maja počelo granatiranje, te da je zajedno s porodicom u tom trenutku bila u svekrovoj kući i s njima se sklonila u podrum. Kazala je kako je granatirano iz pravca Malešića.

Nakon nekog vremena "pješadija je ušla u kuću", kazala je svjedokinja, te dodala kako su dozivali gazdu, ali se niko nije odazvao. Trojica vojnika sišla su u podrum, gdje su zatekli skrivene ljude i istjerali ih napolje. Potom je uslijedilo odvajanje muškaraca, objasnila je Smajlović.

- Oni su odveli muškarce, mi smo ostali. Ja sam zapomagala, a djeca su vrištala - kazala je svjedokinja.

Vidim vojnike srpske, vode narod

Prema njenim riječima, vojnici su se vratili i odveli žene i djecu prema autobuskoj stanici gdje je bilo mnogo stanovnika Jusića, ali i vojske.

- Vidim vojnike srpske, vode narod - kazala je svjedokinja, dodavši kako nije nikoga prepoznala.

Žene su usmjerene prema Malešićima, gdje su smještene u jednu školu, objasnila je svjedokinja, te kazala kako je nakon nekog vremena čula da su muškarci dovedeni ispred škole. Provirila je kroz prozor i prepoznala neke od zarobljenih, koji su držali podignute ruke na potiljku, kazala je ona, te objasnila kako su nakon toga muškarci ušli u kamion i odvezeni.

Smajlović je kazala kako se jedan vojnik obratio dvojici muškaraca i naredio im da odvoje porodice ispred škole, koje je svjedokinja vidjela kada je izlazila iz škole, dok su druge žene i djeca odvezeni autobusima do Memića.

Tada je, kako je rekla, čula da su muškarci pobijeni. Ona je objasnila da su muškarci iz njene porodice, među kojima je bio i njen suprug, kasnije pronađeni u masovnoj grobnici "Ramin grob".

Na upit branioca prvooptuženog, Dejana Bogdanovića, da li joj je poznato da se dan prije napada na Jusiće, pucnjava o kojoj je govorila, čula u mjestu Brđani u kojem je živjelo pretežno srpsko stanovništvo i da nakon toga u Brđanima nije bilo nijednog živog Srbina, svjedokinja je rekla kako joj to nije poznato, te da je čula da je pucnjava bila u mjestu Odžačina.

Pero Radić zvani Jarac, Božo Vidović, Petko Tomić zvani Gavran i Crni gavran, Branko Studen i Vlado Ristanović zvani Tošanov, terete se za ubistva najmanje 48 osoba, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika u maju 1992. godine.

Druga svjedokinja, Hadžira Smajlović, kazala je kako je 27. maja oko deset sati počelo granatiranje iz tenkova iz pravca Malešića, te da je u njenu kuću, u kojoj se nalazila zajedno sa troje djece, pala granata. Nakon toga se zajedno s djecom uputila u kuću svekra Lutve Smajlovića, gdje je u podrumu zatekla ostatak porodice.

Ona je kazala kako su nakon nekog vremena u kuću ušla tri vojnika koja su im naredila da izađu, te su im kazali da će ih, ukoliko ne izađu, pobiti.

- Gorjele su štale, gorjele su kuće, mi smo jedva prošli od vatre - kazala je svjedokinja.

Suprug pronađen u grobnici "Ramin grob"

Smajlović je ispričala kako su vojnici bili mladi i da je jedan od njih imao karakterističan biljeg na licu, a drugog vojnika je prepoznala. Kazala je kako su potom žene i djeca odvedeni na autobusku stanicu, gdje je prepoznala Vladu Tošanovića.

Prema njenim riječima, nakon toga su odvedeni u Malešiće u školu. Smajlović je kazala kako je tom prilikom vidjela dovođenje deset muškaraca ispred škole, a svi su stavljeni u kombi i odvezeni.

Žene i djeca su potom autobusima prevezeni u Memiće, kazala je svjedokinja, dodavši kako je od jedne žene čula da su "Lutvini sinovi pobijeni" i odmah je znala da joj je suprug ubijen.

Smajlović je kazala kako joj je suprug kasnije pronađen u grobnici "Ramin grob".

Na upit Miloša Perića, branioca petooptuženog Ristanovića, zašto je danas spomenula Vladu Tošanovića, a nije ranije u izjavi, svjedokinja je kazala kako nije ništa govorila jer "nije on došao pred kuću da je vodi". Na današnjem ročištu, Smajlović je u sudnici pokazala na optuženog Vladu Ristanovića zvanog Tošanov, te kazala kako misli da je on taj o kome govori.

Nastavak suđenja je zakazan za 28. juli, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.