open-navfaktor-logo
search
Zločini u Prijedoru
Svjedokinja gledala kako joj Mićo Jurišić ubija sina
Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je krajem jula 1992. godine vidjela kako optuženi Mićo Jurišić ubija njenog sina
19.11.2018. u 11:38
get url
text
Sud BiH

Svjedokinja S-6 se prisjetila 23. jula 1992. godine, kada je u mjestu Čarakovo kod Prijedora vidjela Miću Jurišića kako dolazi s njoj nepoznatom vojskom i komšijom Mehmedom Brkićem. Taj dan, kako je rekla, bila je u kući s dvojicom sinova. Za Jurišića je kazala da su komšije, da je vozio autobus te da je taj dan imao šešir na glavi, naočale i rukavice bez prstiju.

Opisala je da je njenog sina Jurišić stavio uza zid kako bi mogao vidjeti da nema ništa u džepovima.

- Kada ga je poveo kroz baštu, povikala sam i rekla: "Ubij mene, a ostavi njega u životu"... Iz kuće Adema Hodžića sam vidjela kako ga je ubio -posvjedočila je ona.

Odmah nakon toga, ispričala je S-6, vratila se svojoj kući, a potom joj je došla komšinica i kazala da njen sin i Brkić leže zajedno. Svjedokinja je pojasnila da je zatim otišla iza kuće Ibrahima Šarčevića, gdje je našla tijela ubijenog sina i Brkića.

Tužilaštvo BiH tereti Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije, da je 1992. učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva s područja Prijedora ubistvima, mučenjima, nezakonitim hapšenjima, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima.

Svjedokinji S-6 je Odbrana predočila iskaz iz istrage u kojem nije rekla da je vidjela da je Jurišić ubio njenog sina, već je kazala da je vidjela optuženog kako njenog sina "vodi u nepoznatom pravcu".

Odgovorila je da tada zbog straha nije smjela govoriti detalje.

- S prozora sam jasno vidjela da Mićo puca... Ubio je mog sina. Imam deset svjedoka koji su to gledali iz šume. Kako ga je "slatko" uhvatio za ruku i odveo ga od mene - kroz suze je rekla S-6.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. decembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.