open-navfaktor-logo
search
Predmet Respiratori
Svjedokinja Džaka: Prvo pismo namjere potpisano faksimilom potpisa premijera, drugo potpisao "s nogu"
U Sudu BiH danas je u nastavku suđenja u predmetu Respiratori nastavljeno saslušanje svjedokinje Bahre Džaka, uposlenice Ureda premijera Vlade FBiH, čije saslušanje nije završeno na prošlom ročištu.
07.04.2021. u 14:43
get url
text

S obzirom na to da je ročište prošli put prekinuto u trenucima njenog svjedočenja o prepisci sa premijerom Novalićem, u kojem ga porukom obavještava da je "ponuda Kanada otišla prof. Izetbegović i na njenom je stolu" Džaka je danas ponovo pojasnila da se radi o papiru, kojeg nisu mogli naći i zaključili da je taj papir greškom otišao sa poštom u kabinet direktorice KCUS-a.

- Znam da je premijer tražio taj dokument, da ga nismo mogli pronaći i da smo zaključili da je otišao u toj pošiljci. Šta se dalje dešavalo s tim, ja zaista ne znam - kazala je svjedokinja.

Dalje je nastavila svjedočiti o tome kako je tekla njena komunikacija sa Fikretom Hodžićem i ponudama koje je on slao.

VEZANI TEKST - Uposlenica Ureda premijera Novalića svjedočila kako je tekla komunikacija s Hodžićem

Na pitanje tužioca da li je bila ponuda za respiratore HCVE003, rekla je, koliko se može sjetiti da je to bila jedna od prvih ponuda. Ta ponuda je proslijeđena sa premijerovog e-maila, na e-mail Ureda i proslijeđena je Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Nakon toga tužilac je prezentirao Viber prepisku svjedokinje sa Hodžićem u kojoj je on obavještava "tek krajem maja možemo prve količine dobiti", a u prilogu su respiratori HCVE033, te zatim šalje drugu poruku u kojoj stoji: "Ima na stanju 400 komada. Cijena 90.000 KM + PDV. To je jedino što danas ima".

Na pitanje tužioca šta je bilo s tom ponudom, Džaka se nije mogla tačno sjetiti.

Kazala je da se poruka "Molim potvrdu da idemo s ovim" odnosila na treću, odnosno posljednju ponudu. Ona je screenshot te poruke poslala premijeru Novaliću, a Hodžiću je kazala da će ga obavijestiti ako uspije doći do njega.

Na pitanje tužioca o poveznici tih poruka sa "ponudom Kanada" koja se sutradan spominje, kazala je da ne vidi tu nikakvu poveznicu.

O komunikaciji sa tadašnjom sekretaricom generalne direktorice KCUS-a kazala je da je to bila poluprivatna komunikacija, da ju je obavijestila da Vlada pokušava nabaviti respiratore, "jer je to za nju bila radosna vijest, da se nabavlja nešto što je bilo najpotrebnije za FBiH".

Potvrdila je da je moguće da je sa Vildanom (bivša sekretarica u kabinetu direktorice KCUS-a) imala telefonski razgovor 1. aprila uvečer i da ju je pitala da li je kod njih greškom otišao papir na kojem je pisalo "Kanada", a da bi poziv koji je Vildana uputila njoj ujutro mogao biti da je ona zvala da je obavijesti da je ta koverta na stolu.

{$galerijaFotografija}

Zanimljiv je bio dio svjedočenja Džake o pismima namjere koje je premijer Fadil Novalić potpisao i koja su onda dostavljena Fikretu Hodžiću kako bi ih on mogao kristiti prilikom kupovine respiratora.

Za prvo pismo namjere je kazala da je učestvovala u njegovom kreiranju, a nakon što ju je Hodžić obavijestio da mu je to potrebno, te joj poslao i urnek od neke srbijanske firme kako bi to trebalo izgledati.

Taj akt je bio na engleskom, ona ga je potom poslala u Sekretarijat na prijevod, nakon čega su ona i prevoditeljica Almedina Mešanović zajedno sročile nekoliko rečenica. Tom prilikom umjesto 100 napisala je 200 komada respiratora, zbog čega su napravili novo pismo namjere, gdje je taj podatak ispravljen, a potom je dokument skeniran i poslan Hodžiću na e-mail.

Drugo pismo namjere napravljeno je polovinom aprila. Tada joj je, kako je ispričala svjedokinja, Zoran Blagojević, premijerov konsultant za medije, putem e-maila proslijedio nacrt nekog pisma namjere.

Ispričala je da se i sa tim postupalo otprilike isto kao i sa prvim pismom namjere, da su preneseni isti elementi osim što je umjesto BiH, kako je bilo u urneku, ispravljeno na FBiH, a umjesto Vijeće ministara naveden Ured premijera i sl.

Kazala je da ona nije tada bila u komunikaciji sa Hodžićem, te da ne zna da li je bio neko drugi.

- Ne sjećam se kako je to izdogovarano, bilo je u saradnji sa Blagojevićem, sjećam se da je nešto bilo hitno - ispričala je Džaka.

Ona je kazala i da je premijer drugo pismo namjere potpisao "s nogu" da mu je ona rekla da nije ista šifra respiratora kao na prvom pismu, ali da nije sigurna da li ju je on shvatio.

Tad je, kako je objasnila, premijer imao puno obaveza, te da ga je doslovno "izvukla sa sastanka" i da je ugovor potpisao u stojećem položaju.

Tužilac je predočavao svjedokinji i prepisku iz koje se vidi da premijer svjedokinju 16. maja pita "može li se ona sjetiti ponude sa respiratorima ACM812A", a da mu je ona odgovorila da "nema ovih što smo dobili".

Premijer je tada moli da to provjeri, da je on iz medija saznao o kojim je respiratorima riječ, te joj govori: "Taj preko nas nije prešao", na šta mu ona odgovara: "Nije do pisma koje ste potpisali (Zoka). Upozorila sam vas da je druga šifra".

Odgovarajući na pitanja advokatice Vasvije Vidović svjedokinja je ispričala da sastanci između premijera Novalića i Fahrudina Solaka, direktora FUCZ-a, nikada nisu bili nasamo, te da su tim sastancima prisustvovale i druge osobe, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, sekretar Vlade Edita Kalajdžić ili druge osobe.

Kazala je i da je Vlada u tim danima funkcionisala sa reduciranim brojem uposlenika, da je radno vrijeme bilo skraćeno, da su se ti nedolasci odrazili na rad jer je puno toga radio Ured premijera, a što su trebali raditi uposlenici ministarstava, zavoda i sl.

Svjedokinja je na pitanje braniteljice kazala i da je Ured imao direktora, tada je to bio Hasan Ganibegović, te da je on pregledao svaki akt prije potpisa premijera.

Također, u uredu je bio faksimil potpisa, koji su uposlenici Ureda koristili ukoliko je premijer odsutan.

Vidović je tada predočila isprintan faksimil tog potpisa, te kazala da je od premijera obaviještena da je prilikom ovjere pisma namjere od 2. aprila korišten faksimil.

Iako je svjedokinja potvrdila da se radi o faksimilu, Tužilaštvo je prigovorilo jer ona nije vještak grafolog, te je sutkinja Džemila Begović kazala da ona neće odgovarati na to pitanje.

- Ne stavlja se faksimil dok dokument nije pregledao direktor Ureda? - glasilo je pitanje advokatice na koje je svjedokinja odgovorila potvrdno.

Odgovarajući dalje na pitanja advokata, svjedokinja je ispričala da nikakve posebne upute od premijera nije imala za postupanje sa Fikretom Hodžićem.

Kazala je da je premijer dao generalne upute i da je tako postupano i sa drugim ponudama.

Advokat Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić, pitao je svjedokinju da li je u to vrijeme bio jedinstven stav učesnika u Vladi FBiH da se zaštitna oprema i respiratora moraju nabaviti što prije i po bilo kojoj cijeni što je ona potvrdila.

Također je tražio da potvrdi da su na sastancima kod premijera učestvovali i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, Kriznog štaba što je ona i uradila.

Advokatica Fikreta Hodžića Mirna Avdibegović pitala je da li su stizale razne ponude različitih pravnih lica na adrese institucija, a Džaka je potvrdila da jesu.

Na kraju ročišta član Sudskog vijeća sudija Branko Perić kazao je da mu iz današnjeg svjedočenja nije bilo jasno šta je bilo namjera tužioca.

- Bilo je dosta općih pitanja koja nisu ni od kakvog značaja. Pokušajte da nas upoznate u kom pravcu idete jer ja zaista ponekad nisam načisto u kojem pravcu tužilac ide - kazao je Perić.

Sutkinju Džemilu Begović zanimalo je da svjedokinja pobliže objasni kada se se koristi faksimil potpisa premijera, na što je svjedokinja objasnila da faksimil mogu koristiti sekretarice premijera i direktor Ureda kada premijer nije u prilici da nešto potpiše.

Kazala je da takve dokumente uvijek parafira direktor Ureda ili sekretar Vlade.

Nastavak suđenja planiran je u petak, 16. aprila, kada će tužilaštvo saslušati Aidu Čorbeg na okolnosti komunikacije sa današnjom svjedokinjom, te službenike Zavoda za javno zdravstvo FBiH na okolnosti sastanka u Vladi FBiH.

_DSC3004.JPG
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.