open-navfaktor-logo
search
Slučaj Memić
Svjedok Tužilaštva BiH čuo od drugih da je Alisi Mutap iz crnog džipa poručeno: "Ti imaš amneziju"
Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je čuo kako je crni džip presreo vozilo Hitne pomoći i da je Alisi Mutap rečeno: "Ti imaš amneziju".
26.05.2022. u 14:49
get url
text

Zaštićeni svjedok M-1 kazao je da su kolege u Hitnoj pomoći pričale razne priče u vezi sa slučajem koji se dogodio na Ilidži, kada su povrijeđeni Dženan Memić i Alisa Mutap.

- M-3 mi je rekao da je Kapo vozio kardiomobil… Da je išla Alisa Mutap i da je vozilo presretnuto od crnog džipa… Nisu ništa kolegama, Alisi je rekao: "Ti imaš amneziju" - ispričao je svjedok.

On je kazao da mu je koleginica iz Hitne 2018. godine rekla kako je tadašnja direktorica Sena Softić-Taljanović naložila da se pocijepa protokol. Tužilac Dubravko Čampara kazao je svjedoku da će o tom događaju biti riječi drugi put, piše Birn.

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

VEZANI TEKST - Slučaj "Memić": Objavljujemo kompletno svjedočenje dr. Kučukalića o Alisi Mutap

Odgovarajući na pitanja odbrane, M-1 je potvrdio da se u januaru 2021. obratio policiji rekavši im da ima saznanja o ubistvu Memića, te da je s njima razgovarao u vozilu. Braniteljici Nini Kisić je potvrdio da je njegov srodnik ušao u vozilo i tražio da se prekine razgovor, navodeći da je svjedok u nervnom rastrojstvu.

- Da, ja sam im rekao da sam sposoban i nastavio sam - kazao je M-1.

On je rekao da M-3 nije bio u vozilu Hitne pomoći koje je presretnuto, već druga tri lica iz ekipe. Potvrdio je da kola Hitne pomoći, u slučaju zaustavljanja, o tome moraju obavijestiti bazu.

Braniteljicu je interesovalo zbog čega je trebalo poderati protokol. Svjedok je ispričao da je također 2018. čuo da se to desilo dok je Memić još bio živ. Kazao je da su pričali da je dolazio Muamer Budnjo, koji je bio sav u znoju i nervozan, i da ga je direktorica Softić-Taljanović uvela na sporedni ulaz.

Dodao je da ga je jedna zaposlenica pitala šta mu je, a da se Softić-Taljanović proderala, rekavši joj: "Ko je vas šta pitao!?".

M-1 je potvrdio da je odlučio da snimi razgovore kolega, te da je te snimke predao policiji.

- Gore se to pričalo kao o sporednoj stvari, bojao sam se da mi niko neće vjerovati - kazao je svjedok, dodavši da ga je pogodila nepravda i da mu je to bio jedini motiv.

Braniteljici Kisić je potvrdio da je u Hitnoj dobio otkaz, kao i da postoji medicinska dokumentacija u vezi sa njegovim psihičkim stanjem.

Svjedoku je dozvoljeno da ne odgovori na pitanje da li je M-3 znao da ga snima, kako ne bi bio izložen krivičnom gonjenju zbog neovlaštenog snimanja. Barićev branilac Kadrija Kolić pitao ga je da li je tužilac bio zadovoljan zbog tih snimaka, dodavši da zbog takvih nezakonitih dokaza imamo ovo suđenje.

M-1 je rekao da mu je kazano da neće snositi posljedice zbog snimka i da je snimak dobrodošao kako bi rasvijetlili slučaj. Dodao je da mu je rečeno da preda snimak kako mu ne bi pretresali kuću.

VEZANI TEKST - Vještak iz SIPA-e: Nema tragova da su snimci sa hotela brisani, ali nisu mogli nestati zbog prekida struje

Na ročištu je nalaz iznio i vještak sudske medicine Hamza Žujo, koji je na osnovu medicinske dokumentacije zaključio da je Alisa Mutap zadobila lake tjelesne povrede. On je opisao šta se navodilo u dokumentaciji, te da proizilazi da je povredu na glavi zadobila tupim mehaničkim predmetom. Pojasnio je da povrede takvim predmetom mogu nastati od nekoga ili prilikom sudara.

Tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je vještaku da će njegov nalaz o povredama koje je zadobio Memić biti predmet razmatranja.

- Nadam se, vrlo brzo - rekao je Hasanspahić.

Zbog odlaska u penziju Džemile Begović, člana Vijeća, nije poznato kada će suđenje biti nastavljeno. Predsjedavajući Vijeća Branko Perić naredno ročište zakazao je za 23. juni, radi rješavanja procesnih pitanja ukoliko bude imenovan novi član Vijeća. On je kazao da se ne zna ko će zamijeniti sudiju Begović i da će to najvjerovatnije biti neko od sudija koje na sjednici početkom juna imenuje Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.