Suđenje Mihajloviću

Svjedok: Novac sam predavao daktilografkinji Sadini Beridan-Zuhrić

Objavljeno: 18.12.2018. u 14:34

Ništa nismo sravnjavali. U evidenciji sam naveo da je novac predat Sudu i Beridan-Zuhrić sam predao žutu kovertu u mojoj kancelariji. Tada je rekla: "Ovo ću predati Sudu, to ostalo nek stoji", kazao je svjedok

FOTO: JASMIN BRUTUS

Svjedok optužbe je na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi rekao da je novac koji je bio pohranjen u Tužilaštvu BiH predavao Sadini Beridan-Zuhrić, daktilografkinji optuženog.

Bogdan Bogdanović, koji u Tužilaštvu od marta 2010. radi kao referent, prisjetio se da je radio na slaganju pohranjenih predmeta, kao i da je u kasi za predmet "Milaković" primijetio žutu kovertu s novcem, kovertu s natpisom "povjerljivo" i vreću s pištoljima. Svjedok je izjavio da je našao da se radi o spisu tužioca Mihajlovića i da je o tome obavijestio njegovu daktilografkinju Beridan-Zuhrić, koja je u prostorije s deponovanim predmetima stalno dolazila.

- Kazala mi je: "Otkud taj novac tu? To treba da je na Sudu." Kada sam odgovorio da ne znam, kazala je da će ona to vidjeti s tužiocem Božom. Išla je sa mnom da joj pokažem gdje se novac nalazi. Bilo je više nekih novčanica i valuta u žutoj koverti - rekao je svjedok i pojasnio da je to bilo u novembru 2010. godine.

Prema njegovim riječima, Beridan-Zuhrić je došla nakon sedam do deset dana s naredbom koju je potpisao tužilac Mihajlović da se žuta koverta preda Sudu i sa sobom je imala neku specifikaciju.

- Ništa nismo sravnjavali. U evidenciji sam naveo da je novac predat Sudu i Beridan-Zuhrić sam predao žutu kovertu u mojoj kancelariji. Tada je rekla: "Ovo ću predati Sudu, to ostalo nek stoji" - kazao je svjedok.

Naveo je i kako je tužilac Oleg Čavka krajem 2016. došao da traži da li ima išta pohranjeno iz predmeta "Milaković" i kako mu je tom prilikom rekao da je u kasi bio novac koji je poslao Sudu i da za to ima potpisanu naredbu.

- Novac sam predao Sadini, evidentirao sam da je na Sudu - izjavio je svjedok.

On je kazao i da je novac i registratore iz predmeta "Elipsa" deponovao u prostorije za čuvanje po naredbi tužiteljice Dike Omerović, kao i da je poslije toga bio nalog da se ti predmeti prenesu u salu radi otvaranja, nakon čega su vraćeni.

- Nakon toga dolazi Beridan-Zuhrić s naredbom da se svi ti predmeti preuzmu radi sravnjavanja, radi predaje spisa drugom tužiocu. Ona je preuzela novac, pištolji su ostali u kasi. Evidentirao sam da sam taj novac predao Sadini i da ga je ona preuzela - rekao je svjedok.

Mihajlovića optužnica tereti da je nesavjesno postupio u vršenju dužnosti tužioca i to propuštanjem nadzora nad radom Beridan-Zuhrić, koja je od polovine novembra 2006. radila kao daktilograf i referent u Tužilaštvu BiH. Beridan-Zuhrić je, stoji u optužnici, prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta, pri čemu joj je propuštanje dužnosti nadzora od strane Mihajlovića omogućilo i zadržavanje prisvojenog novca, bez otkrivanja njenog nezakonitog postupanja, usljed čega je nastupila imovinska šteta u iznosu od preko 100.000 maraka.

Svjedok Bogdanović je kazao i da su u jednoj od prostorija stajali predmeti koji nisu bili zavedeni i da je tu najviše bilo onih koje je dužio tužilac Mihajlović, te da je Beridan-Zuhrić dolazila i u tu prostoriju. Naveo je svjedok i da je po tužilačkim naredbama Beridan-Zuhrić predavao novac koji je bio pohranjen u još nekim predmetima, ali i da je učestvovao u radu komisije koja je utvrđivala šta je sve prolazilo kroz kasu i knjige.

- Bio sam u komisiji kao ispomoć i sravnili smo sve stvari koje se tiču oduzetog novca od svih tužilaca. Primijetili smo da fali samo novac u predmetima tužioca Mihajlovića, ima ih deset ili dvanaest - rekao je svjedok.

Nastavak suđenja je 15. januara, kada je planirano da svjedoka unakrsno ispita odbrana.

Izvor:   BIRN

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije