Nijaz Smajić je rekao da radi u Ministarstvu unutrašnjh poslova Kantona Sarajevo na forenzičkim vještačenjima tragova vatrenog oružja i mehanoskopiji. On je kazao da je u dva navrata vještačio tragove pronađene na mjestu događaja nakon stradanja Memića, koje je prvo upoređivao sa zelenim "renault cliom", a potom sa kombijem "volkswagen". On je naveo da je bila izdata naredba za vještačenje.

- Načelnik mi je to signirao, da se hitno uključim. To je bilo prioritet prioriteta - prisjetio se Smajić.

On je kazao da je otišao u prostor gdje je bilo vozilo "renault clio", a gdje je došao i Dupovac.

- Pokazao mi je tri-četiri sitna komada stakla naknadno pronađena. Pitao je šta bi to moglo biti. Ja sam rekao da su najvjerovatnije isti komadi kao i već izuzeti - rekao je Smajić.

On je rekao da nije dobio dopunu naredbe, te da tragove koji su ostali kod Dupovca više nije vidio.

Svjedok je kazao da vještačenjem nije povezao staklo i druge tragove sa "renault cliom", a da je na osnovu komada pokazivača pravca i fara zaključio kako potiču od "volkswagen transportera".

Na pitanja branioca Ermina Gačanovića, Smajić je rekao da su mu dva pokazivača pravca i far ukazali o kojem se vozilu radi i da dijelovi koje je donio Dupovac nisu imali nikakvog utjecaja.

- To su samo sitni dijelovi od ovoga fara - rekao je Smajić.

On se na kraju svjedočenja požalio na etiketiranja zbog posla koji je radio u ovom slučaju. Otac stradalog mladića, Muriz Memić, prokomentarisao je da je njegovo svjedočenje sramotno, na šta mu je predsjedavajući Vijeća Branko Perić skrenuo pažnju da takvo obraćanje nije primjereno za sudnicu.

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Svjedok Adnan Hodžić ispričao je da je negdje u 22:30 ili 22:40 sati, prolazeći Velikom alejom na Ilidži, primijetio mladića i djevojku leđima okrenutim kod vozila BMW i da je zasvirao jer mu se učinilo da je to Dženan Memić, kojeg je poznavao.

On je rekao da mu je tu noć oko pola jedan brat javio da je Dženan imao udes.

Na pitanje o relevantnosti ovog svjedočenja, tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da svjedok ukazuje na satnicu dešavanja, a što je u vezi sa izjavama drugih svjedoka koji su kasnije dolazili na mjesto događaja.

Suđenje se nastavlja 14. jula, piše Birn.