open-navfaktor-logo
search
Bio zaražen koronavirusom
Svijet potresen smrću mladića u Južnoj Africi: U bolnici nije jeo 100 sati, ljekar ga nije obišao tri dana
Svijet je potresen smrću 34-godišnjeg Shonisanija Letholea (34) u Južnoj Africi, koji je bio zaražen koronavirusom, a preminuo je nakon što nije jeo 100 sati, niti ga je skoro tri dana posjetio ljekar u bolnici u kojoj je bio smješten, navodi se u izvještaju nakon istrage o njegovoj smrti.
01.02.2021. u 09:18
get url
text

Ovaj slučaj pokazao je koliko je teško stanje u nekim južnoafričkim državnim bolnicama. Ombudsmen je nakon istrage optužio bolnicu Tembisa u blizini Johanesburga za ozbiljan nemar. Lethole je dva dana po prijemu u bolnicu pisao na Twitteru ministru zdravlja o problemima u bolnici koji postaju nepodnošljivi. Tvrdio je da nadležne ta situacija ne zanima.

Njegova je smrt izazvala gnjev na društvenim mrežama, prvenstveno zato što je u Južnoj Africi veliki jaz među stanovništvom, budući da samo 15 posto ima puno zdravstveno osiguranje. Lethole je doveden u bolnicu u junu prošle godine zbog bubrežne insufijencije, nakon što je zaražen koronavirusom, ali on nije znao za rezultate do šest dana prije smrti, krajem juna. Mladić nije dobio hranu 43 sata prije nego što je dobio sedative za spavanje, a nije mu data ni infuzija još 57 sati nakon uspavljivanja, pokazala je istraga, prenose lokalni mediji.

Bilo je potrebno 69 sati da medicinari procijene njegovo stanje, a nakon što je umro, njegovo tijelo je ostalo u bolničkom krevetu još deset sati. Roditelji su mu donosili hranu, ali mu nije dostavljena, jer su se portiri i čistači plašili da uđu na Covid-odjeljenje bez zaštitnog odijela.

Ombudsmen je u izvještaju o smrti pacijenta zaključio da se bolnica nije smjela koristiti za njegovo liječenje, niti je ispunjavala standarde za to. Utvrđeno je da je bolnica stavljala pacijente bez Covida i sa Covidom na isto odjeljenje, a uprava je okrivljena za zastrašujuće vođenje evidencije te što nije prebacivala odmah tijela u mrtvačnicu. Ustanovljeno je da se ozbiljnost stanja pacijenta mogla utvrditi znatno ranije, čime bi se vjerovatno izbjegla njegova smrt.

Vlasti će preduzeti disciplinske mjere protiv direktora bolnice i pojedinih članova osoblja, uključujući i one koji su lagali pod zakletvom, kako bi istražioce odveli na pogrešan put. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.