- Na osnovu trenutnih ekonomskih i tržišnih trendova, predviđa se da će globalna potrošnja uglja porasti za 0,7 posto ove godine na osam milijardi tona, pod pretpostavkom da se, kako se očekuje, kineska ekonomija oporavi u drugoj polovini 2022. godine - navodi se u izvještaju IEA.

Ovaj globalni ukupni iznos bi, dodaje se, odgovarao godišnjem rekordu iz 2013, a potražnja za ugljem će vjerovatno porasti sljedeće godine na novi rekord svih vremena.

Prema navodima IEA, potražnja je podstaknuta rastućim cijenama prirodnog gasa, što primorava mnoge zemlje na prelazak sa gasa na ugalj i ponovnog otvaranja zatvorenih termoelektrana na ugalj.

U analizi se procenjuje da će Kina, koja je "odgovorna za više od polovine globalne potrošnje uglja", biti glavni pokretač rasta potražnje u drugoj polovini 2022. godine, nakon što je u prvom polugodištu zabilježila pad potražnje od tri posto.

Također se predviđa da će potražnja za ugljem u Indij porasti zbog ekonomskog rasta zemlje i veće potrošnje električne energije, kao i da će EU doprinjeti potražnji, jer se sve više okreće uglju u proizvodnji električne energije kako bi zamijenila gas ili ga sačuvala za zimu zbog pada uvoza ruskog gasa.

- Pošto su rastuće cijene prirodnog gasa učinile ugalj konkurentnijim na mnogim tržištima, to je podstaklo potražnju što je zauzvrat izazvalo povećanje međunarodnih cijena uglja koje su tri puta obarale rekord svih vremena u periodu između oktobra 2021. i maja 2022.

Sankcije i embargo na ruski ugalj su poremetili tržišta, a problemi u drugim zemljama glavnim izvoznicima ovog energenta doprinjeli su nestašici ponude.

- Buduću da se drugi proizvođači uglja suočavaju s ograničenim kapacitetima da nadoknade rusku proizvodnju, cijene na terminskim tržištima uglja ukazuju na nastavak zategnute tržišne situacije u narednoj godini - navodi IEA.