open-navfaktor-logo
search
Susreti
Svijet počinje od mene: Sve "historijske", ali neuzvraćene posjete sarajevskim vlastima
Današnju posjetu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić Banjoj Luci neki su okarakterisali kao "historijsku". Zašto bi posjeta bila historijska? Nije obrazloženo.
22.06.2021. u 15:00
get url
text

Prije samo dvije godine delegacija Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom hodila je po gradovima u RS-u. Međutim, činjenica je da posjete i poruke saradnje koje su dolazile od vlasti iz Sarajeva, gradske i općinske vlasti u RS-u nikada nisu uzvratile. 

VEZANI TEKST - Stanivuković dočekao Benjaminu Karić sa buketom i "zmijanjskim vezom"

I dok gradska i kantonalna vlast u Sarajevu i dalje nastavlja sa posjetama gradovima i općinama u RS-u, lokalne vlasti u tom entitetu glavni grad Bosne i Hercegovine nastavljaju zaobilaziti u širokom luku.

Tako je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u maju 2019. godine posjetio Banju Luku gdje ga je srdačno uz topao zagrljaj dočekao bivši gradonačelnik Igor Radojičić.

Prštale su tada "poruke saradnje između Sarajeva i Banje Luke, koje su jako dobre za cijelu zemlju i pokazuju da se može raditi i sarađivati", međutim, posjeta glavnom gradu Bosne i Hercegovine nikada nije uzvraćena. 

Edin Forto i Igor Radojičić

Ista stvar dogodila se i u Bijeljini, gdje je premijer Forto zajedno sa predsjednikom NiP-a i zastupnikom u Skupštini KS Elmedinom Konakovićem posjetio ovaj grad. Najavio je tada Forto i uzvratnu posjetu delegacije Grada Bijeljine Sarajevu do koje nikada do sada nije došlo.

Edin Forto, Elmedin Konaković i Mićo Mićić

Kada je u pitanju saradnja između lokalnih zajednica iz dva entiteta, jedino čemu se može pripisati da je bilo historijsko, saradnja je Sarajeva i Istočnog Sarajeva tokom Eyofa. 

Ostaje da se vidi da li će "historijska" posjeta gradonačelnice Sarajeva biti uzvraćena ili će pak i Stanivuković kao i njegove kolege iz entiteta RS nastaviti ignorisati i zaobilaziti glavni grad BiH.

Podsjećanja radi, međusobne posjete, kako se to voli reći - zvanične, između gradonačelnika Banje Luke i nekih drugih gradova u entitetu FBiH, poput Bihaća ili Jajca, odavno su se desile. Tako je gradonačelnik Šuhret Fazlić u Bihaću okupio načelnike i gradonačelnike više općina i gradova iz oba entiteta, uključujući i Radojičića, a odlazio je i on u posjete njima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.