open-navfaktor-logo
search
Erdogan
Svijet mora zaustaviti Assada
Ako Evropa i SAD sada budu neuspješni u intervenciji, cijenu toga neće platiti samo nevini Sirijci, tu cijenu će platiti cijeli svijet. Turska je dala sve od sebe kako bi zaustavila masakre u svojoj neposrednoj blizini. Kako bismo bili sigurni da smo uspješni, neophodno je da i ostatak svijeta ostavi po strani svoje jeftine interese i fokusira se na nalaženje političkog rješenja, poručio je Erdogan
11.09.2018. u 12:00
get url
text

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u članku za američki "Wall Street Journal" poručio kako je napad na sirijski grad Idlib na vidiku, da međunarodna zajednica mora biti svjesna svoje odgovornosti, te kako će pasivnost u ovom slučaju imati visoku cijenu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Erdogan je napisao članak za američki "Wall Sreet Journal "(WSJ) pod naslovom "Svijet mora zaustaviti Assada", u kojem se dotakao posljednjih dešavanja u vezi s Idlibom i pozicijom Turske.

Istakao je kako je njegova zemlja po pitanju Idliba učinila sve što je u njenoj moći, te poručio kako je vrlo jasno ono što režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada čini u Siriji u posljednjih sedam godina.

Erdogan je upozorio na napad Assadovog režima prema Idlibu, koji se približava, te poručio:

"Dok je napad na Idlib na vidiku, međunarodna zajednica mora biti svjesna svoje odgovornosti. Cijena pasivnosti u ovom slučaju će biti veoma visoka. Sirijski narod ne smijemo prepustiti na milost Bashara al-Assada. Cilj režimskog napada na Idlib nije stvarna i odlučna borba protiv terorizma već bez pravljenja ikakvih razlika ukloniti opoziciju."

Erdogan se također dotakao i mogućih posljedica.

-Ako Evropa i SAD sada budu neuspješni u intervenciji, cijenu toga neće platiti samo nevini Sirijci, tu cijenu će platiti cijeli svijet. Turska je dala sve od sebe kako bi zaustavila masakre u svojoj neposrednoj blizini. Kako bismo bili sigurni da smo uspješni, neophodno je da i ostatak svijeta ostavi po strani svoje jeftine interese i fokusira se na nalaženje političkog rješenja - poručio je Erdogan.

Podsjetio je kako je Turska do danas primila više od 3,5 miliona Sirijaca, te kako je u isto vrijeme bila na meti terorističkih organizacija, ISIS-a i PKK. No, kako je istakao, ništa od toga nije narušilo odlučnost i snažni stav Turske u borbi protiv terorizma.

Erdogan je naglasio također kako Turska nastavlja sa ulaganjem diplomatskih napora za pronlaženje političkog rješenja u Siriji. Ukazao je i na procese u Ženevi i Astani gdje je Ankara imala ulogu posrednika.

Upozorio je na to da se Assadov režim zajedno sa saveznicima priprema za pokretanje ofanzive na grad Idlib.

-S ciljem sprečavanja jednog ovakvog napada, Vlada Turske je doprinijela proglašenju bezkonfliktne zone, te je u regiji formirano najmanje 12 posmatračkih tačaka - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je u vezi s Idlibom uputio poziv Washingtnu, Moskvi i Teheranu.

-SAD, koji se fokusirao na napade hemijskim oružjem, treba prestati promatrati proizvoljnu hijerarhiju među ljudskim stradanjima. Konvencionalno oružje uzrokovalo je mnogo više smrti, no odgovornost da se zaustave masakri u našoj neposrednoj blizini ne spada samo na Zapad. Naši partneri iz procesa u Astani Rusija i Iran također su odgovorni da zaustave ovu humanitarnu katastrofu - poručio je Erodgan.

Dodao je kako Assadov režim svoje napade pokušava opravdati na temelju borbe protiv terorizma.

-Nemojte se zavaravati. Niti jedna zemlja ne zaslužuje priznanje za borbu protiv terorizma onoliko koliko ga zaslućuje Turska. Assadovo rješenje je pogrešno. Nevini ljudi se ne smiju žrtvovati u ime bobre protiv terorizma. To će samo proizvesti novi ekstremizam i nove prilike za teroriste. Nastanak ISIS-a je bio rezultat dešavanja u Siriji, a ne njihov razlog - napisao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.