open-navfaktor-logo
search
Košarkašice BiH
"Švicarsku nećemo podcijeniti, podrška navijača će otkloniti naš umor"
Naše najbolje košarkašice sutra očekuje utakmica drugog kola u kojoj će u Skenderiji ugostiti selekciju Švicarske
16.11.2019. u 11:58
get url
text

Ženska seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine senzacionalnom gostujućom pobjedom nad Rusijom (70:69) otvorila je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Već sutra naše najbolje košarkašice očekuje utakmica drugog kola u kojoj će u Skenderiji ugostiti selekciju Švicarske.

- Veliki uspjeh je pobjeda na velikom Rusijom. Jučer smo trebali sletjeti, ali smo imali malih problema s avionom, pa smo vraćeni u Zagreb. Zbog čega smo se iz Rusije vraćali 26 sati - rekao je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan, te naglasio kako će ulaz na sutrašnju utakmicu u dvorani D1 u Skenderiji biti slobodan.

Razija Mujanović, legendarna bh. košarkašica koja trenutno obavlja ulogu team managera naše selekcije, nije krila zadovoljstvo zbog pobjede protiv prvog favorita kvalifikacija.

- Iz iskustva nikad nije lako dobiti Rusiju, pogotovo na njihovom terenu. Mislim da su naše igračice ostavile srce na parketu, a pola koša razlike najbolje govori koliko teška je bila utakmica - kazala je Mujanović, koja je kao igralica još prije 22 godine predvodila BiH u prvoj pobjedi nad Rusijom.

- Svaka pobjeda mi je draga. Iako ne igram, emocije su takve, svaka pobjeda mi puno znači. Nekad pomislim da ću svakog trene ući na teren. Teže je gledati, a ne moći pomoći - dodala je Raza.

{$galerijaFotografija}

I selektor Goran Lojo bio je prezadovoljan gostujućim trijumfom.

- Nevjerovatan osjećaj je pobijediti Rusiju u gradu koji je veliki po pitanju ženske košarke. Pobjedom otvoriti kvalifikacije uvijek je bitno. Odigrali smo tek jednu utakmicu, no u ovom ritmu moramo nastaviti - rekao je bh. selektor, te se osvrnuo na sami finiš utakmice:

- Što se tiče posljednjih sekundi. Dosta puta smo izgubili u finišu, možda nas je ovoga puta sreća pomazila s obzirom na našu borbenost i zalaganje.

Lojo je potvrdio da njegov tim preuzima ulogu favorita u sutrašnjem duelu protiv Švicarske.

Dug povratak iz Rusije je malo poremetio planove našem stručnom štabu, no ne pretjerano...

- Siguran sam da će djevojke uprkos svemu dati svoj maksimum i da se sve to neće osjetiti u sutrašnjem susretu - naglasio je bh. selektor, dodavši:

- Imali smo apsolutnu podršku KSBiH i to nam je jako puno značilo što smo se mogli okupiti u Orenburgu. Iako je to bio kratak period, Jonquel Jones smo uspjeli uklopiti kako treba. Umor će sutra staviti na stranu i upisati novu pobjedu.

Košarkašica s Bahama Jonquel Jones bila je prvo ime susreta u Orenbrugu, u svom debiju u dresu BiH.

- Utakmica je bila odlična. Sve igračice su odigrale dobro i odradili svoje uloge. Svi smo sretni zbog pobjede, sretni smo jer smo obradovali državu. Bila sam uzbuđena što su svi sretni zbog pobjede. Sutra očekujem dobru podršku zbog pobjede u Rusiji, no to nema mnogo veze sa sutrašnjom utakmicom - kazala je Jones.

Jones je imala odličnu podršku Marice Gajić koja je ubacila 17 poena u pobjedi nad Rusijom.

- Još nas drži euforija, sutra nas već očekuje sljedeća utakmica. Dale smo sto posto, sada smo imale "malu" pomoć od Jonquel Jones. Ona se fenomenalno uklopila u tim i želim da se zahvalim svima zbog podrške protiv Rusije, a vjerujem da će se pogled na žensku košarku promijeniti. Pogotovo poslije ove utakmice - poručila je Gajić.

Gajić u ovim kvalifikacijama ima veliku pomoć debitantice u dres Bosne i Hercegovine.

- Prošle kvalifikacije to centarsko težište je bilo na meni, a i tada sam imala pomoć, a svi ste vidjeli kakvu smo igračicu dobili. Nije teško ni meni, ni njoj, a van terena je bolja nego na terenu. Odlično se uklopila u tim. Mislim da smo apsolutni favoriti, trudit ćemo se da budemo što efikasniji jer nas je ta koš-razlika koštala u posljednjim kvalifikacija. Vjerujem da će nam podrška publike pomoći u regeneraciji i odmoru - istakla je Marica.

Kapiten naše selekcije Milica Deura nije mogla a da ne pohvali Jones, iako su prethodni govornici nanizali mnogo komplimenata na račun centra naše selekcije.

- Jonquel Jones je sjajna osoba i to je jako bitno pored njenih velikih igračkih kvaliteta, i odlično smo je prihvatili. U Rusiju smo otišli da učinimo cijelu BiH ponosnom. Utakmica je bila teška svih 40 minuta, a mnogo poruka podrške smo dobili. Mi ćemo se potruditi da i sutra ne razočaram - kazala je kapitenka BiH Milica naglasivši da je atmosfera u timu vrhunska.

- Selekcija Švicarske nije za podcijeniti, spremit ćemo se, skautira ih, a uz veliku borbenost i želju očekujem pobjedu - dodala je Deura.

Ženska košarkaška reprezentacija BiH 16.11.2019.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.