open-navfaktor-logo
search
Šio osam mjeseci
Švicarski krojač u lovu na svjetski rekord: Sašio hlače od 70 metara i 700 kila
Krojač u Švicarskoj sašio je hlače veličine gotovo 70 metara i teške 700 kilograma, u nadi da će srušiti svjetski rekord.
21.06.2021. u 08:44
get url
text
Najduže hlače iz 2019.
Najduže hlače iz 2019.

Krojač Xwendekar Kelesh ogromne hlače je u nedjelju pokazao stanovnicima švicarskog gradića Beromunstera, a kako je istaknuo, za izradu hlača na šivaćem stroju bilo mu je potrebno osam mjeseci.

Nada se da će se upisati u Guinessovu knjigu rekorda, a ako uspije, od hlača planira izraditi 12.000 platnenih vrećica koje će pokloniti ili ih prodati u lokalnim trgovinama.

- Ovo je prilika za podići svijest o zagađenju plastikom na našem planetu - izjavio je za dpa Patrick Curschellas, koji podržava Kelesha u njegovom poduhvatu.

Kelesh je u Švicarsku prije 11 godina stigao iz Sirije, a oduvijek je sanjao o ovakvom ili sličnom projektu, rekao je Curschellas.

Imao je podršku 50 ljudi koji su mu tokom šivanja pomagali posebnom tehnikom podizati tkaninu, koja stoji oko 4.000 eura, a sponzorirao ju je donator koji je želio ostati anoniman.

Do sada, najduže svjetske hlače, od 65,5 metara, skrojene su u Limi u Peruu, a svjetski rekord je postavljen 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.