open-navfaktor-logo
search
Otvaranje 2020. godine
Švicarci grade "Fabriku budućnosti": Roboti će proizvoditi robote
Jedan od uposlenika će biti robot YuMi, koji ima dvije ruke ali nema glavu, i radit će zajedno s ljudima
28.10.2018. u 13:39
get url
text
Fabrika budućnosti Šangaj 28.10.2018.

Švicarska firma ABB Group planira izgraditi "Fabriku budućnosti" u kineskom gradu Šangaju i u nju će uložiti 150 miliona dolara.

Ova fabrika, u kojoj će roboti proizvoditi robote, bit će tehnološki najsavremenija fabrika na svijetu, tvrde iz ove kompanije. Tvornica bi trebala biti otvorena 2020.

Firma ABB Robotics proizvodi industrijske robote koji mogu biti korišteni u raznim fabrikama za proizvodnju automobila, elektornike ili nekih drugih vrsta roba.

Fabrika u Šangaju sadržavat će i centar za istraživanje vještačke inteligencije a roboti i ljudi će raditi zajedno u njoj.

Jedan od uposlenika će biti robot YuMi, koji ima dvije ruke ali nema glavu, i radit će zajedno s ljudima. Osim robota, fabrikom će krstariti i automatizirana kolica bez ljudskog upravljanja koja će donositi materijal za rad, piše biznisinfo.ba.

Ova fabrika je nastavak investicija ABB-a koji je u Kinu uložio više od 2,4 milijarde dolara. Firma proizvodi robote i softvere za razne kompanije širom svijeta.

Umjesto standardne fiksne pokretne trake, u fabrici u Šangaju će se nalaziti "mobilna mreža" kroz koju će se proizvodi kretati tokom procesa proizvodnje.

ABB također ima fabrike robota u Švedskoj i u Mičigenu.

Pogledajte video predstavljanja nove fabrike u Kini:

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.