open-navfaktor-logo
search
Lažne vijesti
Švicarci demantirali propagandu iz Srbije o Markalama i Srebrenici: "To je lažna vijest"
Nizu opskurnih konstrukcija, kojima se nastoje dovesti u pitanje sudski utvrđene činjenice, nastojao se dati kredibilitet tvrdnjom da se radi o sadržaju iz izvještaja švicarske Federalne obavještajne službe
25.12.2019. u 12:04
get url
text
Citati iz Večernjih novosti

Beogradske Večernje novosti su prije nekoliko dana objavile tekst o navodnom "tajnom dokumentu švicarske obavještajne službe", koji je procurio baš u redakciju tog medija i u kojem se, tvrde, navodi da je, primjera radi, za masakr na Markalama u Sarajevu odgovorna Armija RBiH, dok je genocid u Srebrenici "prevara".

Nizu opskurnih konstrukcija, kojima se nastoje dovesti u pitanje sudski utvrđene činjenice, nastojao se dati kredibilitet tvrdnjom da se radi o sadržaju iz izvještaja švicarske Federalne obavještajne službe (FIS), a čije dijelove je objavio švicarski portal Swiss Propaganda Research.

Time se pozabavila ekipa srbijanskog portala Raskrinkavanje.rs, te navode da je tekst "Propaganda u ratu u Jugoslaviji" (Propaganda in the War on Yugoslavia) nepotpisan i da se radi o još jednom u nizu tekstova koji šire teorije zavere. Ono što je zanimljivo je da se Swiss Propaganda Research ne poziva ni na jedan izvor, pa ni na "tajni dokument švicarskih obavještajaca".

Iz FIS-a su za Raskrinkavanje rekli da nemaju veze sa spomenutim tvrdnjama, ni švicarskog portala ni Večernjih novosti, koje im te navode pripisuju.

- Izvještaj FIS-a koji je spomenut u tekstu ne postoji i stoga predstavlja lažnu vijest. Demantiramo da je sadržaj ovih tekstova baziran na bilo kom obavještajnom izvještaju i distanciramo se od njega - navode iz švicarske obaveštajne službe.

Dodaju i da im je Swiss Propaganda Research "poznat po sumnjivom izvještavanju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.