U Tužilaštvu Kantona Sarajevo jučer je tim povodom održan sastanak sa predsjednicom Udruženja "Baby Steps" Amilom Tatarević.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva KS, tema sastanka je bila procesuiranje pojedinačnih koruptivnih radnji u porodilištima, čime bi se kroz davanje primjera ostalima djelovalo na smanjenje korupcije.

- Prezentirani su nalazi, rezultati rada i preporuke iz publikacije Udruženja vezano za borbu protiv korupcije u porodilištima. Na sastanku je dogovorena praktična saradnja između Udruženja i Tužilaštva KS s ciljem preveniranja i efikasnijeg suprostavljanja u konkretnim slučajevima korupcije u sarajevskim porodilištima - naveli su iz Tužilaštva KS.

Dodaju da su Tužilaštvo KS i Udruženje "Baby Steps" opredijeljeni da zajedničkim snagama i svako u svom domenu djelovanja, daju svoj doprinos u generalnoj prevenciji u smislu potrebe mijenjanja postojećeg mentaliteta društvene prihvatljivosti davanja i uzimanja mita prije, tokom i poslije porođaja.

- Tužilaštvo je izrazilo opredjeljenost za proaktivan pristup u radu na konkretnom spriječavanju, procesuiranju i kažnjavanju počinilaca ove vrste koruptivnih krivičnih djela - naveli su iz ove institucije.