open-navfaktor-logo
search
Gubitak kontrole
Svi zaobilaze Zorana Milanovića: Predsjednik Hrvatske kao HDZ-ovci u "najboljim danima"
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u posljednje vrijeme ima viška slobodnog vremena. Ne računajući člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, kojem je iskoristio priliku da razmijeni nekoliko riječi sa nekim ko se ne zove Petar Ivancov, niko ne pristaje na sastanke sa Milanovićem.
03.10.2020. u 07:57
get url
text
Zoran Milanović

- Još jednom pozivam predsjednika Vlade na sastanak i razgovor, kada god njemu odgovara. Da se ne zaboravi – zavapio je Milanović na društvenim mrežama 27. septembra.

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, očigledno, nema namjeru sretati se sa Milanovićem, s obzirom da se još uvijek nije izjasnio kada i gdje mu odgovara sastanak sa predsjednikom države.

Više sreće Milanović nije imao ni sa predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, koji je odbio njegov poziv za sastanak.

- Sagovornik predsjednika Zorana Milanovića je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, i kada se njihov sastanak desi, i ja ću se rado sresti sa Milanovićem – poručio je Izetbegović u intervjuu za Faktor.

Obećanje je ispunio, te do sastanka Izetbegovića i Milanovića, uprkos pozivima predsjednika Hrvatske, nije došlo.

- To naravno ne znači da će biti bilo kakvog sukoba, ali neće dobro završiti. Naprosto, Hrvatska ima načina da se na miran, ali i uporan način, ako hoćete i bezobrazan, izbori za ono što jednom narodu u BiH naprosto pripada. Dosta je bilo džeparenja – zaprijetio je Milanović nakon što je dobio Izetbegovićevu odbijenicu.

Kako bi kompezirao evidentni problem sa kojim se suočava pri komunikaciji sa nesuđenim partnerima, Milanović je odlučio radikalizirati retoriku po uzoru na krajnje desne struje unutar rivalske Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Tako je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, istog onog Komšića kojeg je srčano podržavao 2010. godine, nazvao "zulumom nad Hrvatima".

VEZANI TEKST - Milanoviću je Komšić danas "zulum nad Hrvatima", a ovako ga je podržao u kampanji za Predsjedništvo BiH

- Ja ne mislim da su ti građani birali Komšića kako bi povrijedili Hrvate, ali Komšić mora biti svjestan svog političkog rada i političkog puta. Dakle, on parazitira na hrvatskom biračkom tijelu i dokle god se to ne promijeni, situacija će biti nenormalna - izjavio je Milanović.

Sporne su za Milanovića postale i aspiracije BiH da se integrira u NATO jer, kako je kazao, ima problem da ulazi država koja je "tako neusklađena".

- Jer preuzimam garancije za takvu državu. Ja bih rado, i radi Bošnjaka i radi Hrvata u BiH, Srbi su protiv, ali u ovakvoj situaciji ti si stavljaš na leđa jednog saveznika za kojeg moraš odgovarati. To je ugovorna obaveza, a saveznik je nije u stanju ispunjavati. Tako da je to isto jedna tema za razgovor – izjavio je Milanović.

S obzirom da se za njega nije našlo mjesto u agendi američkog državnog sekretara Mikea Pompea pri posjeti Hrvatskoj, što je i bilo očekivano zbog diplomatske prakse koja nalaže svojevrsni paritet funkcija aktera susteta, Milanović se obrušio i na Pompea.

- On dolazi probati "uvaliti" američke avione – kazao je Milanović komentirajući posjetu državnog sekretara SAD-a.

Kritika se nije uspio "spasiti" ni predsjednik SAD-a Donald Trump, kojeg je Milanović nazvao "ratnim huškačem", a poređenje sa njim je ocijenio kao uvredu. Ništa manje oštar Milanović nije bio ni prema zvaničnicima u Hrvatskoj koji su ga kritizirali jer je za vrijeme lockdowna posjećivao neregistrirani klub.

Milanovićevim posljednjim izjavama su oduševljeni jedino glasači HDZ-a u BiH, koji, uprkos verbalnim istupima predsjednika Hrvatske, teško da će u ključnim trenucima, a to je na izborima u susjednoj nam državi, odlučiti svoj glas dati Milanoviću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.