open-navfaktor-logo
search
Lobiranja u toku
Svi za kandidatski status BiH, Sattlerov šampion za intervenciju OHR-a: Čovića ne zanima EU, bori se u Briselu za sebe i svoje uhljebe
I dok Slovenija svim silama lobira i traži kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, uz podršku Hrvatske, Poljske i Mađarske, a iz naše zemlje stižu istovjetni zahtjevi počev od predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, pa čak i Milorada Dodika koji se buni kako to može Ukrajina, a ne može BiH, "nositelj europskih vrijednosti" Dragan Čović po Briselu lobira samo za sebe i svoju poziciju.
21.06.2022. u 19:25
get url
text

VEZANI TEKST - Pahorovu ideju o kandidatskom statusu za BiH podržale Poljska i Mađarska

Čoviću je nebitan i hrvatski narod za čiji se bolji položaj kao bori, nebitna je i država BiH, bitno je samo kako da sebi osigura četiri godine u Predsjedništvu BiH i 12 mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, kako bi ponovo mogao sve blokirati. I naravno, da osigura i uhljebe oko sebe, koji zajedno s njim nezasluženo imaju poluge moći u svojim rukama.

Umjesto EU integracija, što je baš onako evropski, predsjednik HDZ-a BiH priziva visokog predstavnika Christiana Schmidta i traži intervenciju OHR-a. Ne zbog države, ne zbog EU integracija, već isključivo zbog sebe.

- Predsjednika Čovića poznajem odavno, veoma se dobro sjećam da je on uručio aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju i on je jedan od šampiona evropskih integracija, na čemu mu se zahvaljujem.

Ovo je izjava šefa Delegacije EU-a u BiH Johanna Sattlera koju je dao u aprilu 2020. godine.

Čović jeste uručio aplikaciju, ali smo zato što je u februaru 2016. godine bio na poziciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i to je formalnost koju bi ispunili u to vrijeme ili Bakir Izetbegović ili Mladen Ivanić da su kojim slučajem bili na poziciji prvog među jednakim.

I prije nego će Sattler mu dati vjetar u leđa, Čović je po svaku cijenu nastojao se Briselu prvenstveno prodati kao Evropljanin.

VEZANI TEKST - Michel poručio: Ubrzati integraciju Zapadnog Balkana u EU

Tako je u martu 2017. godine u Neumu organizirao naučno-stručni skupu "Hrvati Bosne i Hercegovine - nositelji europskih vrijednosti", a nakon toga na tu je temu godinu poslije držao predavanje u Zagrebu.

Čović, "šampion EU integracija", samo je teoretski zagovaratelj evropskog puta BiH, koji u praksi čini sve kako bi taj put blokirao.

Njemu ne odgovaraju evropske vrijednosti jer ispunjavanjem mjera i preporuka iz Mišljenja Evropske komisije i približavanje Briselu, znači potpuni poraz etničkih politika utemeljenih na segregaciji i principu nejednake vrijednosti glasa, što Čović zagovara i nastoji kroz diskriminatorni Izborni zakon ostvariti.

Njegova politika, u kojoj je samog sebe prozvao "nositeljem EU vrijednosti", a onda mu Sattler dodao i "šampion", u suprotnosti je sa Evropskom unijom, do te mjere da su kako u BiH, tako i u Evropi označili ga kao ruskog igrača koji nastoji smanjiti evropski i općenito utjecaj Zapada u našoj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.