Francuski predsjednik Emmanuel Macron  je svojom izjavom o BiH, kao "tempiranoj bombi", priznao da je ovako nakaradno ustrojena BiH opasnost za Evropsku uniju zbog islamskog terorizma, izajvio je danas član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i istakao da je zahvalan francuskom predsjedniku na tome.

-Zahvalan sam predsjedniku Macronu što je svjetskoj, ali i svojoj javnosti saoćtio istinu na koju ja duže vremena ukazujem, kada je u pitanju BiH, a zbog čega sam trpio kritike nekih iz međunarodne zajednice, kojima nije odgovarala istina o stanju u BiH. To što je saopštio Macron je odgovoran pristup rješavanju tih problema sa kojima se suočava BiH- rekao je Dodik za Tanjug.

Dodik kaže da je Macron svojom izjavom priznao da ovako nakaradno ustrojena BiH predstavlja opasnost za Evropsku uniju zbog islamskog terorizma i "ratnika džihada" koji su regrutovani u BiH za ratišta u Siriji, Iraku. . , a koji se sada vraćaju u zemlju.

-Zapad je dugo godina ohrabrivao sarajevske hegemonističke i centralističke krugove, a to je dovelo do toga da je BiH postala potpuno disfunkcionalna zajednica uslijed potkopavanja Dejtonskog sporazuma, odnosno dejtonskog uređenja, dok je snagom djelovanja sarajevskih političkih krugova skliznula u potpuni islamistički ekstremizam- naveo je Dodik.

Dodik kaže da nije sretan što je stanje u BiH na naki način politički neodrživo, ali, dodaje, ako vas jedan od vodećih svjetskih lidera označi kao glavni problem u regionu i još navede konkretan razlog, on tu više ne bi imao šta da doda, već samo da zatraži odgovore od nadležnih u Sarajevu da iznesu istinite podatke o islamskim fundamentalistima, o kojima govori predsjednik Macron i kakva je tu uopšte uloga Sarajeva.

-Nakon samita u Sofiji, kada je saopštio da se Evropska unija neće više širiti na Zapadni Balkan, Macron je svojom izjavom o BiH sada rekao i jedan od osnovnih razloga za to-poručio je Dodik.

VEZANI TEKST- Macron rekao da je BiH tempirana bomba: Komšić poziva na razgovor ambasadora Francuske u BiH