open-navfaktor-logo
search
Predložen pritvor
Svi iz Kladnja i Olova: Poznata imena devet članova kriminalne grupe
Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) stavilo je Općinskom sudu u Živinicama prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za devet osoba iz Kladnja i Olova koji su u periodu 2020. i 2021. godine počinili veći broj krivičnih djela na području Kladnja te drugih mjesta u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, saopćeno je iz Tužilaštva TK.
11.02.2022. u 11:33
get url
text

Mjera pritvora je predložena za Senada Mezetovića (25), Kedina Halilovića (23), Muhameda Mezetovića (30), Husejina Mezetovića (23), Asmira Mezetovića (31), Mirsada Avdibegovića (49), svi iz Kladnja te za Nisveta Bešliju (42), Admira Čolakovića (35) i Anesa Jusufbašića (32) iz Olova, potvrdilo je Tužilaštvo TK.

Senad Mezetović i Asmir Mezetović su osumnjičeni za krivična djela teška krađa, šumska krađa i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Kedin Halilović i Husejin Mezetović za produženo krivično djelo teška krađa. Muhamed Mezetović za teške krađe i neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Nisvet Bešlija i Admir Čolaković za krivična djela šumska krađa i krivotvorenje isprave. Mirsad Avdibebegović za šumsku krađu, te Anes Jusufbašić za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Istraga je otvorena i protiv još dvije osobe, Š.K zbog krivičnog djela šumska krađa, te J.H zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, ali su nakon ispitivanja pušteni da se brane s slobode.

Podsjećamo, Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je nakon višemjesečne istrage i obavljenih pretresa na području Kladnja, i uz asistenciju MUP-a Ze-Do kantona na području Olova, dostavio Tužilaštvu TK izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i predao u nadležnost osumnjičene.

Dio osumnjičenih se tereti za 17 teških krađa i krađa u kojima su pribavili korist i oštetili vlasnike privatnih ili društvenih objekata na području Kladnja za više od 70.000 KM. Osumnjičeni su da su provaljivali u privatne kuće, pomoćne objekte ili obavljali krađe na objektima u državnom vlasništvu i otuđivali mašine, alate, kućne uređaje i namještaj, tehničku opremu, lovačke puške i opremu, saobraćajnu signalizaciju, nakit, satove , muzičku opremu i druge vrijedne stvari.

Također, šest osoba je osumnjičeno da su počinili dvije šumske krađe kojima su pribavili sebi korist i oštetili privatne vlasnike i šumu u društvenoj svojini, u jednoj od krađa, u iznosu većem od 70.000 KM i u drugoj krađi za još neutvrđeni iznos ukradenih trupaca i drvne građe.

Pet osumnjičenih se tereti da su u tokom 2020. i 2021. godine nabavljali i prodavali većem broju osoba drogu speed na području Kladnja, Tuzle i Olova. Prilikom pretresa prostorija je kod Senada Mezetovića pronađeno oko 600 grama amfetamina, te kod Anesa Jusufbašića manje količine amfetamina i marihuane pripremljenih za dalju prodaju. Prilikom pretresa pronađeni su i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela, oružje, municija, novac i drugi predmeti.

Istraga u ovom predmetu se nastavlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.