Ponedjeljak, 23.05.2022.

Sveta božićna liturgija služena u Sabornoj crkvi: Ljubav je pokretač

Sveta božićna liturgija, kojom su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti koji poštuju julijanski kalendar dočekali najradosniji hrišćanski blagdan, jutros je služena u crkvama širom Bosne i Hercegovine.

Sveta liturgija jutros je održana i u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Božić se obilježava u vrijeme pandemije i uz mjere koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja koronavirusa pa je liturgija organizirana u skladu s epidemiološkim mjerama.

Jutarnja liturgija za Božić najveća je i najvažnija liturgija koja se služi na taj praznik. Liturgiju u Sarajevu predvodio je arhijerejski zamjenik protojerej-stavrofor Vladislav Topalović.

VEZANI TEKST - Pravoslavni vjernici danas slave Božić

Tom prilikom pročitana je božićna poslanica koju je uputio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. U poslanici je, između ostalog, rečeno kako je ljubav pokretač svih događaja u istoriji spasenja, a pogotovo u dolasku Božića.

- Odatle i praznična radost treba da bude hranjena plemenitošću našeg hrišćanskog svjedočanstva, ljubavlju koja je vođena staranjem o drugima, a ne sebičnim iluzijama zajedništva koje globalna kultura, naročito u ove praznične dane, koristi u komercijalne svrhe, ne donoseći time pravi mir i suštu radost - rečeno je u poslanici.

Rečeno je kako ukoliko vjernici zapostave u sebi ljubav Hristovu, padaju u tragičan bezizlaz, a obnavljaju li je trudom i blagodaću, uspinju se ka punoći života. životnim iskušenjima.

- I dok se naši pogledi u ove praznične dane molitveno sreću, u našim srcima tinja osjećaj da nam radost nije potpuna. Rođenje Hrista Spasa slavimo u svijetu ispunjenom strahom i nemirima, atmosferom nerazumijevanja, nepovjerenja i netrpeljivosti, sve do isključivosti proistekle iz uznapredovale kulture sebičnosti i predstavljanja individualizma; u suštini vrhunskih vrijednosti globalnog potrošačkog mentaliteta - navedeno je u poslanici.

Dodano je i kako pored toga, u svijetu stalnih promjena, u kojem se jedino ne odstupa od straha za gubitkom životne sigurnosti, današnjem čovjeku kao da suštinski ne pomažu ni dostignuća u medicini, industriji i tehnologiji.

- Čini se da ljudsko društvo u osnovi više nije isto, jer naučno-tehnički doprinosi pod uticajem informacionih tehnologija teže da promijene način opštenja među ljudima povećavajući njihovu otuđenost i usamljenost. Dovoljno je osjetiti nesigurnost kod liječenja osnovnih bolesti, pa da strah dobije krajnji egzistencijalni vid - navedeno je u poslanici.

Upućena je i molitva za bolesne i da zaraza prisutna u cijelom svijetu.

- Molimo se i da mi, pravoslavni hrišćani, više ne strahujemo za svoje živote i da ne ustuknemo pred opasnostima koje sobom nosi bolest izazvana širenjem virusa, nego da imamo čvrsto povjerenje u Boga, istinskog Ljekara duša i tijela naših, kao i da nas osjećaj straha, podstaknut preporučivanom 'socijalnom distancom', ne omete u činjenju onoga što je na korist naših bližnjih i zajednice kojoj pripadamo u svakom pogledu: duhovnom, porodičnom, poslovnom... - navedeno je u poslanici.

Crkva je pozvala da se za vrijeme trajanja pandemije svi pridržavaju razumnih mjera i preporuka vlada i drugih nadležnih, ali i podsjetila svakoga na izbjegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrijednijeg Božjeg dara danoga čovjeku.

- Ostanimo slobodni, ali ništa manje odgovorni, čuvajući i druge i sebe - dio je poslanice.

Rečeno je i kako suočavajući se tako sa globalnom prijetnjom od koronavirusa, najprije shvatimo da je čovjek stvoren da u ovome svijetu djeluje kao jedini pravi činilac stabilnosti i opstanka.

VEZANI TEKST - Hrizostom: Neka nam Božić bude Božić otvorenih vrata i otvorenih srca

- U zavisnosti od upotrebe svoje slobodne volje može biti i jedini remetilački činilac, jedini pravi virus - istaknuto je.

Navedeno je i kako svojom intervencijom u ljudsku prirodu i nasiljem nad tvorevinom u cjelini čovjek remeti veličanstveni sklad svega što je Bog stvorio. U tom smislu, koronavirus, kao i svaki drugi virus, samo je odraz nesagledivo dubljeg problema.

U poslanici je pozvano i na poštivanje prirode, smatrajući je najvrednijim Božijim darom.

- Smisao Božića sastoji se upravo u tome da nam je Bogomladenac Hristos u događaju Svoga čudesnog rođenja jednom za svagda pružio mogućnost iscjeljenja od našeg djelovanja nalik virusu i opet jedinstvenu mogućnost iscjeljenja našeg odnosa sa Bogom, tvorevinom i ljudima - rečeno je u poslanici, između ostalog.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh