open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Švercali oružje u Švedsku: Dvojac iz Bosanskog Broda osuđen na tri godine zatvora
Aleksandar Ćuković i Zoran Jovanović iz Bosanskog Broda osuđeni su u Okružnom sudu u Banjoj Luci na ukupno tri godine zatvora zbog učešća u međunarodnom švercu oružja u Švedsku.
15.02.2021. u 16:12
get url
text

Presudi je prethodio sporazum o priznanji krivice koji su zaključili s Tužilaštvom RS-a.

Ćuković je osuđen na godinu, a Jovanović na dvije godine zatvora, a on je osuđen i za nedozvoljenu trgovinu tabletama.

VEZANI TEKST  - Početak suđenja za šverc oružja: "Jeste li ranije osuđivani? - Jesam, zbog psovanja Tita"

Branilac optuženog Ćukovića Branko Gudalo istakao je da njegov klijent od početka priznao djelo i da se kaje.

- Smatram da je kazna adekvatna počinjenom djelu. Ćuković je to radio jer je u teškoj situaciji kako bi prehranio porodicu. On ima petero djece - rekao je Gudalo.

Osim Ćukovića i Jovanovića za šverc oružja iz BiH u Švedsku sudi se Slađanu Lonci, te Draganu Vlačiću, Miodragu i njegovm sinu Nebojši Đilasu, te nekadašnjem pripadniku policije Miliji Vlačiću, svi iz Bijeljine, te Borivoju Lukiću iz Ugljevika. Lonco je u Švedskoj dobio šest mjeseci zatvora zbog posjedovanja pištolja, dok je oslobođen dijela optužbi za šverc oružjem.

Njagov branilac Gordan Jovišević na ranijem ročištu je istakao da njegov klijent zbog toga nije ni trebao da bude optužen jer se ne može suditi nekome dva puta za ista djela.

Optužnica Tužilštva RS-a tereti ih da su 2014. i 2015. godine neovlašteno nabavljali oružje, municiju, eksplozivni materijal i tablete i lijekove radi dalje prodaje u Švedsku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.