open-navfaktor-logo
search
Vrijedna 915.000 eura
Švedski genetičar Paabo dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu
Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu je švedski genetičar Svante Paabo, saopćio je u ponedjeljak Odbor za dodjelu nagrade.
03.10.2022. u 12:07
get url
text

Paabo je priznanje dobio za "otkrića o genomima izumrlih hominina i ljudskoj evoluciji".

- Dobitnik Nobelove nagrade za 2022. godinu Svante Paabo otkrio je da je došlo do prenosa gena sa izumrlih hominina na Homo sapiensa. Ovaj drevni protok gena do savremenih ljudi danas ima fiziološku važnost, na primjer utiče na to kako naš imuni sistem reaguje na infekcije - naveli su iz odbora.

Paabo je rođen 1955. godine i specijalizirao je evolucijsku genetiku. Kao jedan od osnivača paleogenetike, intenzivno je radio na genomu neandertalca.

- Njegova otkrića pružaju osnovu za istraživanje onoga što nas čini jedinstvenim ljudima - navodi se u obrazloženju odluke o dodjeli nagrade.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodjeljuje Švedska kraljevska akademija, a vrijedna je 10 miliona švedskih kruna (oko 915.000 eura).

Nagrada za fiziologiju ili medicinu prva je Nobelova nagrada koja je dodijeljena ove godine. Tokom sedmice biće poznati i ostali laureati.

Nobelova nagrada dodjeljuje se svake godine za najveća dostignuća koja su doprinijela čovječanstvu tokom prethodne godine.

U pitanju su nagrade za dostignuća iz oblasti fiziologije ili medicine, fizike, hemije, književnosti, ekonomije i za doprinos miru, koje su prije 120 godina počele da se dodjeljuju u čast švedskog pronalazača Alfreda Nobela (1833-1896).

Prvi put Nobelova nagrada je dodijeljena 1901. godine, a u početku se dodjeljivala u pet oblasti, da bi od 1968. godine počela da se dodjeljuje i u oblasti ekonomije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.