open-navfaktor-logo
search
Podrška
Švedska pozdravlja napredak BiH na evropskom putu: Važno da se smanje političke tenzije i da se radi na pomirenju
Kraljevina Švedska je zagovornik proširenja Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan i snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evropskim integracijama. Podržava napredak BiH na evropskom putu, poziva bh. lidere da održe taj zamah, poručeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.
06.10.2020. u 16:08
get url
text

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde i ministar unutrašnjih poslova Mikeael Damberg borave u posjeti Bosni i Hercegovini, a danas su se u Sarajevu sastali s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Truković.

Turković je na konferenciji za novinare nakon susreta istakla kako je današnja posjeta švedskih ministara fokusirana na jačanje saradnje između dvije zemlje.

Prema njenim riječima, tokom sastanka je bilo govora o temama koje se tiču razmjene informacija, pandemije COVID-19, bh. putu prema Evropskoj uniji, regionalnoj saradnji, sigurnosti i migracijama, te o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Naglasila je kako cijeni angažman Ambasade Švedske u BiH, naročito Švedske razvojne agencije (Sida).

- Očekuje se naša aktivna saradnja u narednom periodu jer još ima dovoljno prostora za nadgradnju naših bilateralnih odnosa. Švedska strana često naglašava potencijal ekonomske saradnje, posebno u IT sektoru, gdje bi vodeću ulogu preuzela bh. dijaspora koja je dobro integrisana u ekonomski život Kraljevine Švedske - istakla je Turković.

Dodala je kako je bilo govora i o Europolu, Frontexu, problemima migranata, kao i o podršci koju BiH očekuje u postupku sticanja statusa kandidata za članstvo u EU.

- Naša odlučnost jeste da slijedimo taj put, možda ne sa onom brzinom koju bi željeli, ali u svakom slučaju kada je pitanje naše budućnosti onda tu nema dilema. Kraljevina Švedska je zagovornik proširenja EU-a na Zapadni Balkan i snažno podržava BiH na njenom putu ka evropskim integracijama - kazala je Turković.

Na kraju je dodala kako je bilo riječi i o OSCE-u, s obzirom na to da Švedska od početka sljedeće godine preuzima predsjedavanje tom organizacijom.

- Tu postoji saglasnost o načinu tretiranja problema, razmijenili smo iskustva koja postoje i isto tako što se očekuje i daljem razvoju OSCE-a kao organizacije koja je sigurno dala ogroman značaj i doprinos i ovdje u BiH - zaključila je Turković.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde podsjetila je na samom početku obraćanja kako u Švedskoj živi bosanska dijaspora koja je i brojna i značajna, jako dobro integrisana, te koja je mnogo toga doprinijela u mnogim sektorima švedskog društva.

- Švedska je i veliki donator u Bosni i Hercegovini. Posebno u području reformi koje vode ka sticanju statusa zemlje kandidata za članstvo u EU, ali i prije nego što se stekne taj status, reforme koje je podržala Vlada Švedska već sada osiguravaju bolju zemlju za sve njene građane. Meni je drago što mogu da pozdravim kolektivnu opredijeljenost političkih lidera BiH za evropske integracije - navela je Linde.

Posebno je pozdravila napredak u posljednjih nekoliko mjeseci, naročito onaj koji se tiče dogovora o održavanju izbora u Mostaru, prvi put nakon 12 godina.

- Važno je da se izbori održe svugdje, širom zemlje, na način koji će poticati ujedinjenost i saradnju, važno da se smanje političke tenzije i da se radi na pomirenju - naglasila je šefica švedske diplomatije, te dodala:

- Također pozdravljam ovaj napredak koji je učinjen na evropskom putu BiH i pozivam bh. lidere BiH da održe taj zamah.

Podsjetila je kako je potrebno pokazati napredak po svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Izvještaju Evropske komisije.

- Švedska će ostati opredijeljena da pruža podršku reformskim procesima u BiH. Također pripremamo i novu strategiju vanjske pomoći koja će obuhvatiti cijeli Zapadni Balkan, fokusirat će se na ekonomski razvoj, na evropske integracije, na dalju demokratizaciju i razvoj vladavine prava kao i na pitanja okoliša i klimatskih promjena - podvukla je Linde.

Na kraju je dodala kako je bilo riječi i o preuzimanja predsjedavanja njene zemlje OSCE-om.

- Mi ćemo se fokusirati na to da se organizacija na izvjestan način vrati svojim temeljima, da stane u odbranu sigurnosnog poretka Evrope, uključujući i jednu sveobuhvatnu sigurnost Evrope - zaključila je Linde.

Ministar unutrašnjih poslova Mikeael Damberg kratko je kazao kako problem međunarodnog organiziranog kriminala koji potiče sa Zapadnog Balkana jeste ozbiljan problem u Švedskoj i u drugim zemljama EU-a, a uglavnom se tiče krijumčarenja vatrenog oružja i droga.

- EU kolektivno, ali i države članice pojedinačno čine napore u borbi protiv ove vrste kriminala -  rekao je ministar Damberg. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.