Osnivač WikiLeaksa

Švedska odustala od istrage za silovanje protiv Juliana Assangea

Objavljeno: 19.11.2019. u 14:51

Dodatna ispitivanja ovog 48-godišnjaka "ne bi značajno promijenila ravnotežu dokaza", saopćile su danas vlasti

Švedska je obustavila istragu za silovanje protiv Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa, zbog nedostatka dokaza, javljaju mediji.

Dodatna ispitivanja ovog 48-godišnjaka "ne bi značajno promijenila ravnotežu dokaza", saopćile su danas vlasti.

Istraga je ljetos ponovno otvorena, ali Assange iz Velike Britanije nije mogao biti izručen Švedskoj. On je optužbe o silovanju uvijek negirao.

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije još u junu je potpisao naredbu kojom se Julian Assange izručuje Sjedinjenim Američkim Državama.

Assange je u SAD-u optužen za primanje i objavljivanje hiljada povjerljivih dokumenata vezanih za ratove u Iraku i Afganistanu. Američke vlasti optužile su ga za navodni pokušaj da razbije vladine šifre i kršenje zakona o špijunaži.

Dok je boravio u Švedskoj 2010. godine, Assangea su počeli istraživati zbog slučaja navodnog silovanja.

Nedugo zatim nalog za njegovo hapšenje izdat je u Londonu, te se Assange prijavio u policijsku stanicu. Bio je deset dana u zatvoru, a onda su ga pustili uz kauciju. U međuvremenu mu je počelo prijetiti izručenje, a kako bi ga izbjegao, sklonio se u ambasadu Ekvadora.

Assange, koji je inače državljanin Australije, trenutno se nalazi u 50-sedmičnom pritvoru u Londonu nakon što je u oktobru izbačen iz ambasade.

Izvor:   Mirror

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije