Kao razlog navodi slabe dokaze o djelotvornosti i strah da bi se maske mogle koristiti kao izgovor protiv izolacije pri pojavi simptoma.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u srijedu objavila da bi ljudi, uključujući djecu stariju od 12 godina, tamo gdje se epidemija širi, uvijek trebali nositi maske u trgovinama, na radnim mjestima i u školama u kojima nije moguće odgovarajuće prozračiti prostorije, kao i pri dolasku gostiju u dom građana u slabo prozračene prostorije.

Švedska zdravstvena agencija, koja stoji iza švedske strategije protiv zatvaranja, odbacila je preporuke nošenja maski, navodeći kao razlog slabe dokaze o njihovoj učinkovitosti i strah da bi se maske mogle koristiti kao izgovor protiv izolacije pri pojavi simptoma.

- Maske za lice mogle bi biti potrebne u nekim situacijama. Te situacije nisu se još pojavile u Švedskoj, s obzirom na naš dijalog s regijama. Sve dosadašnje studije sugeriraju da je puno važnije održavati razmak nego nositi masku - rekao je Anders Tegnell, vodeći švedski epidemiolog na konferenciji za medije u četvrtak.