open-navfaktor-logo
search
Važniji razmak
Švedska odbacila preporuke WHO o nošenju maski: Mogle bi biti potrebne u nekim situacijama
U Švedskoj je od početka pandemije koronavirusa umrlo 7.000 osoba, ali uprkos tome iz švedske zdravstvene agencije tvrde da još uvijek nema potrebe za nošenjem maski.
03.12.2020. u 18:38
get url
text
Švedska
Švedska

Kao razlog navodi slabe dokaze o djelotvornosti i strah da bi se maske mogle koristiti kao izgovor protiv izolacije pri pojavi simptoma.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u srijedu objavila da bi ljudi, uključujući djecu stariju od 12 godina, tamo gdje se epidemija širi, uvijek trebali nositi maske u trgovinama, na radnim mjestima i u školama u kojima nije moguće odgovarajuće prozračiti prostorije, kao i pri dolasku gostiju u dom građana u slabo prozračene prostorije.

Švedska zdravstvena agencija, koja stoji iza švedske strategije protiv zatvaranja, odbacila je preporuke nošenja maski, navodeći kao razlog slabe dokaze o njihovoj učinkovitosti i strah da bi se maske mogle koristiti kao izgovor protiv izolacije pri pojavi simptoma.

- Maske za lice mogle bi biti potrebne u nekim situacijama. Te situacije nisu se još pojavile u Švedskoj, s obzirom na naš dijalog s regijama. Sve dosadašnje studije sugeriraju da je puno važnije održavati razmak nego nositi masku - rekao je Anders Tegnell, vodeći švedski epidemiolog na konferenciji za medije u četvrtak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.