open-navfaktor-logo
search
Projekat i instalacija
Švedska ministrica darovala maramu: U znak divljenja hrabrima ženama Srebrenice
Ann Linde, švedska ministrica vanjskih poslova, podržala je akciju Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, koju su pokrenuli skupa sa Centrom za postkonfliktna istraživanja i Memorijalnim centrom Srebrenica.
04.07.2022. u 17:04
get url
text

Ministrica Linde poklonila je maramu, a uz fotografiju objavljenu na društvenim mrežama napisala i poruku. 

- U znak divljenja hrabrim ženama poklanjam ovu maramu njihovoj umjetničkoj instalaciji "Majčina marama". Švedska nastavlja podržavati vašu potragu za istinom, sjećanjem i pravdom - poručila je Linde. 

 

Udruženje Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, Centar za postkonfliktna istraživanja i Memorijalni centar Srebrenica, u okviru porgrama obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, organizuju multimedijalni i edukativni projekt "Heroine Srebrenice".

Ovaj multidisciplinarni projekt uključuje produkciju umjetničkih instalacija "Majčina marama" i međunarodnu konferenciju u Srebrenici.

Instalacija "Majčina marama" će na simboličan način predstaviti marame i šalove srebreničkih majki, sestara i supruga, žena širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. Instalacija će nakon izlaganja postati dio trajnih umjetničkih postavki u Memorijalnom centru Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.