open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Švedska će tražiti Assangeovo izručenje
Istraga za silovanje započela je 2010. godine, a  Assange se od 2012. godine krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu
13.05.2019. u 13:16
get url
text

Glavna švedska tužiteljica Eva-Marie Persson je saopćila kako je donijela odluku o ponovnom otvaranju istrage protiv Juliena Assangea, suosnivača Wikileaksa, zbog optužbi za silovanje, javlja BBC.

Ova istraga je ponovno otvorena na osnovu zahtjeva advokata jedne od žrtava, koja ga je optužila za silovanje. Odluka je donesena dvije godine nakon što je prvobitna istraga prekinuta zbog Assangeove bedostupnosti.

Istraga za silovanje započela je 2010. godine.  Assange se od 2012. godine krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu. Međutim, nedavno su mu ekvadorske vlasti otkazale gostoprimstvo u Ambasadi i izručili su ga Velikoj Britaniji. Sud u Londonu ga je osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od 50 sedmica zbog kršenja odredbi uvjetne kazne.

Persson je izjavila kako će Švedska izdati evropsku potjernicu za Assangeom, na osnovu koje bi trebala biti donesena odluka o njegovom izručenju ovoj skandinavskoj državi. Međutim, nadležni sud u Londonu će, vjerovatno, morati odlučivati između dva zahtjeva za izručenje, jer Assangea "potražuju" i SAD zbog optužbi za javno objavljivanje povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, također 2010. godine. Zbog toga mu u SAD-u može biti izrečena kazna od pet godina zatvora.

Bivši šef Odjela za izručenja Kraljevskog tužilaštva Velike Britanije Nik Vamos je u izjavi za Reuters kazao kako će sudski proces o ekstradiciji trajati barem 18 mjeseci. Također je napomenuo kako će vjerovatno biti data prilika Assangeu da se izjasni o oba zahtjeva. Tom prilikom će Assange možda, kako je kazao Vamos, biti protiv izručenja SAD-u zbog mogućeg kršenja njegovih prava i uskraćivanja prava na fer suđenje u toj zemlji.

Iz Wikileaksa su izjavili kako će suđenje u Švedskoj biti prilika da Asange skine ljagu sa svog imena. Istovremeno, advokatica jedne od navodnih žrtava Elizabeth Massi Fritz je kazala kako nijedn žrtva silovanja ne bi trebala čekati devet godina na pravdu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.