open-navfaktor-logo
search
Odlučuje parlament
Švedska bi uskoro mogla dobiti prvu ženu premijerku
Ministrica finansija Magdalena Andersson približila se cilju da postane prva žena premijer Švedske kada ju je vladajuća Socijaldemokratska stranka izabrala za svoju čelnicu umjesto Stefana Lofvena.
04.11.2021. u 22:20
get url
text

Lofven, aktuelni premijer, želi se povući prije nacionalnih izbora u septembru 2022.

Njegova manjinska koalicija sa strankom Zelenih bori se za opstanak od dolaska na vlast 2014. i Andersson bi trebala podršku Zelenih, kao i stranaka Ljevice i Centra kako bi naslijedila Lofvena na čelu zemlje.

Susjedna Norveška je prije 40 godina dobila svoju prvu ženu na čelu. Neuspjeh Švedske da slijedi ovaj primjer naišao je na oštre kritike u zemlji koja se ponosi vodećim mjestom u svijetu u području ravnopravnosti spolova.

Ako bude imenovana, Andersson će se ove godine suočiti s teškim pregovorima o budžetu i trebat će preokrenuti deficit u anketama ako želi produžiti svoju premijersku dužnost nakon sljedećeg septembra.

Rekla je da će njeni prioriteti biti smanjenje uloge privatnog sektora u obrazovanju, zdravstvu i brizi za starije, rješavanje klimatskih promjena i hvatanje u koštac s valom kriminala u Švedskoj.

- Uz sve probleme koje smo imali, ljudima je jasno da zajedno moramo učiniti više - rekla je novinarima.

Ova 54-godišnjakinja postat će premijerka ako većina u parlamentu potvrdi njeno imenovanje, vjerovatno ovog mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.