open-navfaktor-logo
search
Izložba
Šveđani oduševljeni dervišima
Već samo ime izložbe "Plešući derviši" rađa jedno posebno osjećanje koje uzdiže i otvara um
12.10.2018. u 16:54
get url
text
Trenutak dok umjetnik Mensur Porović slika pred publikom u Švedskoj

Izložba Mensura Porovića “Dansande derevicher”, koja je prošlog mjeseca otvorena u Umjetničkoj galeriji u švedskom gradu Härnösand, naišla je na veoma pozitivne kritike.

Radove, koji simboliziraju pokret derviša, švedska publika odlično je prihvatila, pa kako kaže umjetnik, došao je u priliku da na samom otvaranju napravi jedan od radova.

- Već samo ime izložbe "Plešući derviši" rađa jedno posebno osjećanje koje uzdiže i otvara um. Kaligrafske slike Mensura Porovića pričaju jednu priču na jednom posebnom jeziku - jeziku koji sadrži cijelu beskonačnost. Priča koja se vremenom ogoljava, gdje se detalji odbacuju. Priča se pojednostavljuje, da bi ostavila prostor za nešto puno, puno veće. I baš zato, kad više ništa važno ne stoji na putu doseže se to, to što umjetnik pokušava ispričati. Ispričati, predstaviti i saopštiti preko nevidljivih talasa koji nas nose u taj prostor neiskazivog. Njegovi mali radovi su VELIKI- , stoji između ostalog u recenziji objavljenoj u tamošnjem časopisu za likovnu umjetnost VOLYM.

U novinama ”Tidningen Ångermanland” napisali su da kada Mensur Porović izlaže svoje radove tada stoji najveće pitanje od svih pitanja u centru.

- Jedan ples. Dva pokreta kistom. Jedinstvo između Boga i čovjeka. Radi se o najvećoj mogućoj jednostavnosti, najvećoj mogućoj dubini koja čini da se ja prisjetim hernesandskog najvećeg umjetnika Rune Hagberga, koji je tražio svoj duhovni put koristeći kaligrafske znakove rađene tušem. On je svojevremeno kazao kako je slika sama po sebi neinteresantna, već je radnja, pokret ono sto je važno- stoji u novinama.

Izložba će biti otvorena do sutra, a Mensur Porović se u Sarajevo vratio planirajući već nova djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.