Iz vlade su izrazili su ogorčenje nakon što su objavljene slike prepune crkve Saint-Eugene-Sainte-Cecile. Samo manji broj, uglavnom starijih vjernika, nosio je maske.

Novine Le Parisien objavile su snimku mise održane u subotu na kojoj se vide nagurani vjernici koji ne nose maske i svećenici koji direktno stavljaju hostije u usta svećenika, piše France24.

Misa je trajala četiri sata.

Pariški tužioci su otvorili istragu zbog optužbi za svjesno ugrožavanje života drugih.

Zamjenica ministra unutarnjih poslova Marlene Schiappa ove je sedmice uvjete u kojima je održana misa nazvala "neprihvatljivima", dok je Karine Dalle, glasnogovornica Pariške biskupije, rekla da su "zapanjeni" nedostatkom socijalnog distanciranja i "iskazanim nepoštivanjem".

Pravila predviđaju da maske moraju nositi svi vjernici stariji od 11 godina te da moraju ostati dva prazna mjesta koja ostaju između svake osobe ili obiteljske skupine, kao i prazna klupa između svakog reda ljudi.

U međuvremenu, pariški nadbiskup je rekao da je Crkva otvorila interni postupak protiv župnika u Saint-Eugene-Sainte-Cecile koji bi mogao dovesti do sankcija.