open-navfaktor-logo
search
Povodom 1. marta
Svečanost u Starom Gradu: Predstavljeni realizirani projekti, otvorena podzemna garaža
Svečanim programom na višenamjenskom trgu, prekoputa Vijećnice, obilježen je jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH, 1.mart, te zvanično predstavljena četiri kapitalna projekta realizovana u općini Stari Grad, vrijedna više od 13 miliona maraka.
01.03.2020. u 16:41
get url
text

Promotivnim filmom na početku događaja prikazana je izgradnja sportske sale za OŠ "Edhem Mulabdić", rekonstrukcija administrativnog sjedišta Općine, rekonstrukcija Doma zdravlja Stari Grad i izgradnja prve javne podzemne garaže u Sarajevu koja ima višenamjenski trg na površini od skoro 3.000 metara kvadratnih.
Upravo na tom trgu, prvi put održan je svečani program kojem je prisustvovalo više stotina građana. Otkrivanjem ploče sa imenima investitora i kreditora, na trgu, zvanično je počela sa radom podzemna garaža, a ploču su otkrili općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, predstavnici Saudijskog fonda za razvoj mr Abdullah Alromeih, ing Sulaiman Alwetaid i ing Bandar Alharbi, kao i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullah M. Mominah.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić je istakao da su ovo projekti koji će služiti građanima i da je to bio primarni cilj kada je odlučeno da se krene u njihovu izgradnju, naročito rekonstrukcija Doma zdravlja gdje će građani osjetiti najviše benefita sa novim poboljšanim uslugama. Također, istakao je da je sretan što se danas na ovakav način proslavio Dan nezavisnosti BiH.

- Ovo je jedan od načina da se obilježi Dan nezavisnosti BiH, da prestanemo sa stereotipima i da ovakvim primjerima ljudima vratimo nadu, polet i nešto pozitivno, da građanima damo projekte koji vode do novog zapošljavanja i ostanka mladih u Bosni i Hercegovini. Smatram da je to najbolji način kako se obilježava Dan nezavisnosti države kao što je BiH - poručio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da će određena sredstva koja su ostala od ova četiri projekta, u iznosu od oko 800 hiljada KM, biti utrošena na opremanje i dovršetak opreme u Domu zdravlja Stari Grad.

{$galerijaFotografija}

Izgradnja ova četiri projekta počela je 25.marta prošle godine, a završeni su za deset mjeseci, dok je sportska sala sagrađena za svega šest mjeseci i počela je sa radom još u oktobru prošle godine.
Realizaciju projekata pomno su pratili kreditori iz Saudijskog fonda za razvoj koji su Općini Stari Grad Sarajevo odobrili kreditna sredstva u iznosu od 13,3 miliona konvertibilnih maraka za ove gradnje. Upravo brzina implementacije bila je ono što je kreditore iz Saudijske Arabije ugodno iznenadilo.

- Veoma smo sretni što smo što smo dočekali dan otvaranja četiri kapitalna projekta Općine Stari Grad jer će ovi projekti pomoći građanstvu i doprinijeti cjelokupnom napretku grada Sarajeva. Posebno se želim zahvaliti načelniku Ibrahimu Hadžibajriću i njegovom timu na nevjerovatnoj brzini posla koji su uradili - izjavio je Abdullah Alromeih, predstavnik Fonda.

Dodao je da ovaj Fond u BiH realizuje projekte više od 20 godina.

- Kraljevina Saudijska Arabija i Saudijski fond za razvoj do sada su kreditirali projekte na deset lokacija u BiH sa 153 miliona američkih dolara u segmetima prosvjete, zdravstva, školstva i kulture. Također smo dali bespovratna sredstva narodu BiH u iznosu od 53 miliona američkih dolara koja su uložena u biblioteke i univerzitete - kazao je Alromeih.

U svečanom programu nastupila je i Dalila Karamehmedović, učenica OŠ "Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković" koja je kroz recital "Najljepše mjesto" poručila zašto učenici vole svoju općinu i kako je vide. Prigodnim govorom obratio se i akademik prof. dr. Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva RBiH,

- Veličanstvena je atmosfera vidjeti vas danas ovdje na ovom trgu, koji noću podsjeća na najljepše evropske trgove. Nekad je bilo teško, gledali smo prekoputa kako se spaljuju knjige o našoj historiji i našoj prošlosti, ali danas se to promijenilo. Danas se tamo pišu knjigu od prije mjesec danas, tamo je arhiva Haškog tribunala iz kojeg će se crpiti historija ovih prostora i pisati o veličanstvenoj historiji Bosne i Hercegovine. Bit će tu riječi o vašim očevima, vašim sinovima, vašim komšijama koji braniše ovu zemlju kako narod kaže ‘kad zemlja biješe tvrda, a nebo visoko’ – kazao je između ostalog akademik Ganić koji je uputio čestitke načelniku Hadžibajriću na predstavljenim projektima. “Posebno spominjem onoga koji je bio tu i kada je trebalo braniti Bosnu i Hercegovinu i danas kada je tu da je gradimo, a to je načelnik Hadžibajrić - poručio je Ganić.

Dvojica kazandžija sa Baščaršije, koji čak imaju i ista imena, Ismet Huseinović, u ime svog esnafa uručili su načelniku Hadžibajriću i gostima iz Saudijske Arabije Ahdnamu i podzemnu garažu sa višenamjenskim trgom iskovane u bakru, kao sjećanje na ovaj dan.

U zabavnom dijelu programa goste su zabavljali KUD Baščaršija i Hanka Paldum, a na kraju događaja brojni građani počašćeni su delicijama i specijalitetima koje su pripremili privrednici iz Starog Grada, ali i cijelog Sarajeva.

Stari Grad 1. mart
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.