open-navfaktor-logo
search
Nastavljena tradicija
Svečanost u sarajevskoj Istiklal džamiji: Na završnoj akademiji 1.000 polaznika mekteba
U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo u nedjelju je u Istiklal džamiji na Otoci upriličena tradicionalna svečana akademija pod nazivom "Kur’an po mom srcu piše", povodom završetka mektepske nastave za školsku 2021/2022. godinu.
12.06.2022. u 12:32
get url
text

{$galerijaFotografija}

Ispred Istiklal džamije jutros se okupilo oko 1.000 polaznika mektepske nastave iz ukupno 140 sarajevskih mekteba, a riječ je o polaznicima koji su završili hatmu (proučili cijeli Kur'an pred svojim muallimima) ili su u toku tog procesa. Uz polaznike mekteba bili su i njihovi imami (muallimi) kao i brojni roditelji, za koje je današnji dan bio posebno radostan trenutak.

Svečana akademija je ponovo održana nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Program je počeo ispred džamije učenjem odlomaka iz Kur'ana, koje je proučio Mustafa ef. Isaković te intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je nastavljen unutar džamijskog prostora.

Dan radosti za polaznike mekteba

Ajdin Spahović polaznik je mekteba u džematu Jezero, a teško je neprimijetiti radost na njegovom licu. I sam je kazao kako se danas osjeća veoma lijep.

- Završio sam hatmu. Osjećam se odlično i emotivno, s obzirom da je ovo završna godina u mektebu koji pohađam već devet godina - kazao je Spahović.

Dodao je da je sretan što je pohađao mekteb te dodao da mu nikada nije bilo teško uskladiti školske i mektepske obaveze.

Ništa manje radosna danas nije bila ni Hana Guđević, polaznica mekteba Sokolović Kolonija, također svršenica hatme.

- Završila sam hatmu. Preporučila bih svima koji još nisu da krenu u mekteb. Ovaj dan za mene predstavlja za nešto veoma bitno i veliku radost - poručila je Guđević.

Na pitanje šta za nju predstavlja mekteb, odgovorila je:

- Mektepska godina je završena, jedva čekam da ponovo počne. U mektebu mi je jako lijepo, jer imam priliku naučiti mnogo lijepih stvari koje mi služe kroz život.

Poseban način poštivanja Kur'ana

Glavni imam MIZ-a Sarajevo Abdulgafar ef. Velić je kazao kako se prethodne mektepske godine vrijedno radilo u svih 140 mekteba na području Medžlisa, a danas se na završnoj svečanosti okupilo oko 1.000 polaznika mektepske pouke.

Velić je kazao kako je u protekloj godini u mekteb upisano oko 15.000 djece, među kojima je oko 12.000 bilo redovno na mektepskoj pouci.

- Naša djeca učila su posebno važne lekcije iz naše vjere, ali smo i svakodnevno učili Kur’an. U brojnim mektebima učila se hatma i danas imamo završnu svečanost kada poklanjamo hatmu. Današnji dan je na neki način dan naše pobjede, možemo kazati i naš treći bajram, treća radost u godini. Pripremamo se za nove mektepske godine i nove pobjede - poručio je Velić, te dodao:

- Jedna od odlika našeg naroda jeste da mi na poseban način poštujemo Kur’an. Poštujemo svakako i druge segmente i propise naše vjere, ali na jedan poseban i jedinstven način pristupamo kur’anskom tekstu i učenju Kur’ana. Jedan od dokaza i potvrada toga je današnja akademija.

Ponos sarajevskih mekteba

MIZ Sarajevo je i ove godine uručio priznanja "Ponos sarajevskih mekteba" onim polaznicima koji su iza sebe ostavili vidljiv trag kako kroz mektepsku nastavu, tako i mektepska takmičenja, a za ovu godinu priznanje su iz ruku glavnog imama primili Sumeja Duljević - Vitkovac, Sumeja Pehlivanović - Ilidža, Hamza Smajić - Jezero, Ajdin Spahović - Jezero, Sara Rešidović - Binježevo, Lamija Špionić - Bojnik, Rabija Serdarević - Kijevo, Amra Čolo - Soukbunar, Ahmed Krdžić - Podlugovi, Asja Rustempašić - Sokolović Kolonija.

Meketepska akademija tradicionalno je završena poklanjanjem hatme (proučenog Kur'ana), koju su proučili polaznici mekteba, dok su završna poglavlja proučili nagrađeni ponosi sarajevskih mekteba. Najuspješnijih polaznicima mektepske pouke uručene su i prigodne nagrade.

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik ef. Šljivo i brojni imami.

Svečanost u sarajevskoj Istiklal džamiji - 12. 6. 2022.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.