open-navfaktor-logo
search
Foča
Svečano otvaranje džamije Aladža u maju ili junu naredne godine
Privodi se kraju obnova Aladža džamije u Foči i postoje naznake da bi se svečano mogla otvoriti za Dan džamija, rekao je Salem ef. Ćemo
16.10.2018. u 08:03
get url
text

Obnova Aladža džamije u Foči, nacionalnog spomenika, koju su pripadnici Vojske RS-a minirali 1992. godine, privodi se kraju, a obnova je počela prije četiri godine. Kako je za Faktor rekao Salem efendija Ćemo, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Foča, postoji mogućnost da otvorenje džamije bude upriličeno za Dan džamija, 7. maja.

{$galerijaFotografija}

- Hvala Bogu radovi idu planiranom dinamikom, a i ovo lijepo vrijeme nam ide na ruku. Otvaranje će biti naredne godine. Ima naznaka da bi to moglo biti za Dan džamija, ili možda za Ramazanski bajram (5. juna 2019). Svaki lijep jesenji dan je dragocjen kako bi se više posla uradilo. Vanjski radovi su gotovo završeni. U toku su unutrašnji koji podrazumijevaju zidno slikarstvo - priča nam ef. Ćemo.

Dodaje da slijedi uređenje prostora oko džamije.

Dolaze ljudi da joj se dive 

- Pri kraju su radovi na turbetu, a i priprema se sve za postavljanje šadrvana koji će biti u dijelovima i potrebno ga je samo namontirati. Veliko je interesovanje Bosanaca i Hercegovaca za Aladžu, obilaze je i državljani Republike Turske. Dolaze da vide kako idu radovi, dive se ovoj prelijepoj građevini. Tako su nam nedavno bile u posjeti predstavnice Asocijacije žena iz Gornjeg Vakufa. I komšije Srbi dolaze, drago im je što radovi odlično napreduju. Neki su uključeni u obnovu od samog početka - govori nam Ćemo.

Priča nam kako mu je jedna od najvećih želja u životu da prouči ezan s obnovljene Aladža džamije.

- Nadam se da će mi se ako Bog da ta želja i ispuniti, ali o njoj će ipak odlučivati drugi. Ali to je moja životna želja - ispričao nam je ef. Ćemo.

Aladža džamija je izgrađena 1549. godine i slovila je za kulturno-histrijsku znamenitost izvanredne arhitektonske ljepote. U poređenju sa drugim bosanskim džamijama Aladža džamija je imala najljepše i najpravilnije zidanje u kamenu. Četnici su je srušili početkom 1992. godine, a njeni ostaci su nađeni na dvije lokacije. Jedna lokacije je bila 200 metara južno od željeznog mosta preko Drine. Bila je prekrivena debelim nanosima zemlje, šuta i otpada. Ispod otpada i ostataka nacionalnog spomenika nađena su tijela ubijenih Fočaka.

Druga lokacija je bila udaljena 500 metara od prve, a gdje su nađeni ostaci mihraba. Na licu mjesta stručnjaci su konstatirali "zapanjujuću ljepotu i preciznost ulomaka" i dodali kako se "stiče dojam da se Aladža džamija samo dekomponirala, da se rastavila u one fragmente od kojih je i zidana".

Kamenje džamije je letjelo do pola Foče

Tada su pripadnici Vojske RS-a minirali 12 gradskih džamija među kojima je i Aladža. To je sistematski uradila tadašnja vlast u Foči. Aladža džamija je minirana.

- Pojedini Bošnjaci su svjedočili o eksploziji razorne moći koja je nastala miniranjem Aladže. Kamenje je do pola Foče letjelo. Mi smo komade nalazili i po okolnom drveću kada smo se vratili. To smo vidjeli kada smo počeli čistiti - ispričao nam je efendija Ćemo.

Aladža džamija, Foča 15.10.2018.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.